2024.03.29. - Auguszta

Évente 54 milliárd dollárba kerül Indiának a vécék hiánya

Évente 54 milliárd dollárba kerül az Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságaként számon tartott Indiának a vécék hiánya és az elégtelen higiénia a Világbank hétfõi közlése szerint.
A rossz higiénia számlájára írható részben a korai halálozás, a betegek rossz kezelése, az elvesztegetett idõ és a kiesõ termelés, de a turizmust érintõ veszteségek is. "Már évtizedek óta tudatában vagyunk az Indiában tapasztalt elégtelen körülmények jelentõs hatásainak" - mondta Christopher Juan Costain, a Világbank dél-ázsiai víz- és egészségügyi programját felügyelõ szakember.

A jelentés számszerûsíti az Indiát érõ gazdasági veszteségeket, ez pedig azt mutatja, hogy a gyerekek és a szegény háztartások viselik az elégtelen higiénia terheit - mutatott rá Costain.

A Világbank most ismertetett jelentése ugyan 2006-os adatokon alapul, de szakemberek szerint a helyzet azóta sem javult.

A nemzetközi szervezet szerint az évente jelzett 575 millió hasmenéses megbetegedésbõl 450 ezer halállal végzõdik, mert indiaiak milliói még mindig nem jutnak hozzá rendes vécéhez, és nem mossák meg kezüket.

Becslések alapján az elégtelen higiéniából is adódó különbözõ betegségek - malária, hasmenés, trachoma - kezelése évente 38,5 milliárd dolláros terhet ró az indiai gazdaságra. Számítások szerint a "várakozási idõ" - vagyis az az idõ, míg valaki vécére vár - 10,7 milliárd dolláros kiesést hoz.