2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A részeg pilóta azt sem tudta, hogy merre repül

Fél év börtönre ítélte egy londoni bíróság az amerikai Delta légitársaság egyik pilótáját. A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfõi beszámolója szerint a 48 éves, bostoni illetõségû George La Perle elsõ tisztként szolgált volna a Boeing 767-esen, amelyen 241 utas várta az indulást, de amikor megjelent a kapunál, úgy bûzlött az alkoholtól, hogy a biztonsági személyzet feltartóztatta, és kihívta a rendõrséget.
Kihallgatása során kiderült, hogy La Perle még azt is elfelejtette, hova lenne az út. Közölte a rendõrökkel, hogy szerinte New Yorkba kellene repülnie, jóllehet az úti cél valójában Detroit volt.

A laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy az elsõ tiszt véralkoholszintje négyszeresen haladta meg a pilóták esetében még eltûrt felsõ határértéket.

Az ügyben eljáró londoni bíróság hat hónapra küldte rács mögé a részeg pilótát. A bíró a meglehetõsen súlyos ítéletet azzal indokolta, hogy ha La Perle akkori állapotában elindul a repülõgéppel, annak "katasztrofális következményei lehettek volna".