2024.04.19. - Emma

Búcsúlevelet írt a holland ámokfutó gyilkos

A 24 éves Tristan van der Vlis tettének oka mindazonáltal ebbõl sem derül ki. A levél a sajtó szerint egyebek között öngyilkossági szándékra tett utalást.
A hatóságok közlése szerint a lövöldözõ autójában egy fenyegetõ levelet is találtak, amelyekben további bevásárlóközpontok elleni pokolgépes támadásra tett utalást. Emiatt három másik szupermarketet egy idõre kiürítettek, de robbanóeszközt nem találtak.

A merénylõ a nyugat-hollandiai Alphen aan den Rijn városka De Ridderhof nevû bevásárlóközpontjában automata fegyverébõl nyitott tüzet a tömegre, majd önmagával is végzett. Szemtanúk beszámolója szerint részben kirakatüvegeken keresztül, látszólag hidegvérrel lövöldözött. Öt ember azonnal meghalt, egy sebesült pedig késõbb halt bele sérüléseibe. További három sebesült állapota még mindig kritikus. A halálos áldozatok között nõk is vannak, a könnyebben sebesültek között pedig egy gyermek van.

Az elvált édesapjával élt Van Der Vlisrõl idõközben kiderült, hogy nem volt már ismeretlen a hatóságok elõtt, többször kapták rajta szabálysértésen, egyebek között tiltott fegyverbirtoklásért. A most használt fegyverre ugyanakkor - négy másikkal együtt - engedéllyel rendelkezett, tekintettel arra, hogy egy sportlövõ egyesületnek is tagja volt.