2024.04.23. - Béla

Tengeralattjáró-adatok kerültek nyilvánosságra

Titkos adatok voltak elérhetõek az interneten a brit atomtengeralattjáró-programról egy technikai hiba miatt.
A titkos anyagban egy szakértõi vélemény volt arról, hogyan kezelne a flotta egy katasztrofális balesetet. A véletlenül nyilvánossá vált anyagban egyébként azok az intézkedések is szerepeltek, amelyekkel az amerikai haditengerészet megvédte volna atom-tengeralattjáróit egy támadástól - írta a Daily Star vasárnapi kiadása.

A titkos dokumentum egy nukleáris biztonsági szakértõ, Andrew MacFarlane sorhajókapitány vizsgálatának eredményét tartalmazta például arról, hogy mivel lehetne helyettesíteni a jövõben az atomreaktorokat a tengeralattjárókon. A dosszié egyes részei azóta megjelentek a parlament honlapján a bizalmas információk kitakarásával.

Patrick Mercer konzervatív képviselõ, aki korábban maga is katonatiszt volt, azt mondta, a kiszivárogtatás katasztrofális hatással járhat, mivel a részletek igazán érdekesek lehetnek Anglia ellenségeinek.

A védelmi minisztérium szóvivõje - aki a Daily Star bulvárlap munkatársától értesült a hibáról - azt mondta, a tárca hálás az újságírónak, mert az felhívta a figyelmet a problémára. "Azonnal intézkedtünk afelõl, hogy a titkos dokumentumok lekerüljenek az oldalról és csak a kitakart változat legyen hozzáférhetõ. Komolyan vesszük a nukleáris biztonságot, és mindent megteszünk azért, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elõ" - áll a minisztérium közleményében.