2024.04.17. - Rudolf

Az orvosok nem tudják, hogy milyen nemû a csecsemõ

Az orvosok egyelõre nem tudták megállapítani annak az újszülöttnek a nemét, aki a múlt kedden látta meg a napvilágot egy azerbajdzsáni falucskában. A 3600 grammal született, 50 cm-es csöppség minden más tekintetben egészséges, és nagy étvággyal fogyasztja az anyatejet.
Bahar Gurbanova, az újszülött édesanyja elmondta, hogy a terhesség alatt elvégzett ultrahang-vizsgálat során azt mondták neki, hogy kisfia lesz. Közvetlenül a szülés után pedig azt közölték, hogy kislánya született. Valójában a helyi szülészek és gyermekorvosok azóta sem tudták eldönteni, hogy milyen nemû az újszülött. Hogy pontosan miben nyilvánul meg ez az anomália, sem a szülõk, sem a kórház dolgozói nem közölték.

Az orvosok azt tanácsolták, hogy vigyék el a kicsit egy bakui klinikára, ám a fõvárosi doktorok is tanácstalanul állnak az eset elõtt. Dr. Szeher Iszmailova, a Központi Klinikai Kórház orvos-genetikusa elmondta, hogy ilyen defektus 2000 esetbõl egyszer fordul elõ. Természetesen lehetõség volna korrekciós mûtét elvégzésére, ami viszont csak azt követõen lehetséges, ha már tisztázódott, hogy a gyermek valójában fiú-e vagy lány? Ezt pedig csak egy kromoszóma-vizsgálat révén lehet majd biztosra eldönteni ebben az esetben.

Az orvosok úgy vélik, hogy az újszülött nemiségi anomáliáját örökítési faktorok okozhatták, de az is közrejátszhatott, hogy a kismama a terhesség ideje alatt hormontartalmú gyógyszereket szedett.