2024.03.29. - Auguszta

Elbocsájtották a rendõrt - államellenes zenét hallgatott

Teljesen tönkretettek egy magas rangú rendõrnyomozót, akinek összes bûne mindössze annyi volt, hogy találtak a mobilján egy zeneszámot. A rendõrt azóta kirúgták az állásából és családjával együtt utcára tették a lakásukból.
Lázadással vádolták meg azt a zimbabwei rendõrt, akinek államellenesnek minõsített rapszámokat találtak a mobiltelefonján és a számítógépén. A vád szerint Tedius Chisango az országon uralkodó diktátor, Robert Mugabe ellen akarta fellázítani a fiatal rendõrkadétokat. A nyomozó bûne mindössze annyi volt, hogy olyan rapszámot találtak nála, amely élesen kritizálja Mugabe hatalmát.

A rendõrt teljesen tönkretették, kirúgták az állásából és családját is kilakoltatták. Most gyerekeivel és feleségével együtt egy bokorban élnek, alig néhány kilométerre korábbi munkahelyétõl. A négy újságírót, akik tudósítottak a kilakoltatásról a hatóságok elõállították, bár késõbb vádemelés nélkül szabadlábra helyezték õket.

2011 Júniusában egy másik rendõrt egyébként tíz nap börtönbüntetésre ítéltek, amiért sürgõs esetben használta az elnök személyes mosdóját.