2024.04.19. - Emma

Atomreaktort épített a konyhában

Tanácsot kért a hatóságoktól, így bukott le az a férfi, aki atomreaktort épített konyhájában.
A 31 éves férfi a Svédországi Angelholmban kezdte kísérletét hat hónappal ezelõtt, miután egy tinédzser felkeltette érdeklõdését az atomfizika iránt. A férfi nem titkolta, hogy mivel foglalkozik szabadidejében. Amellett, hogy nyíltan mesélt terveirõl barátainak, még blogot is vezetett a radioaktív kalandról.

Az eset azért különösen érdekes, mert a férfinek sikerült hasadó anyagot is szereznie reaktorához. A szükséges üzemanyagot egyrészt a tengerentúlról rendelte meg, másrészt tûzjelzõkben található radioaktív alkatrészekbõl gyûjtötte össze.

A szokatlan hobbi akkor került a rendõrség látókörébe, amikor a férfi bement a Svéd Radioaktivitási Hatósághoz, hogy megkérdezze, szabad-e saját reaktort építeni. Az említett hatóság emberei ezután a rendõrök társaságában meglátogatták az ominózus konyhát, de nem mértek veszélyes sugárzást. Miután kiderült, hogy a férfi nem titkolta szándékát és nem terrorista akcióra készült, elengedték.

Késõbb egy újságnak azt nyilatkozta, hogy tudja, hogy nem lehetett volna az eszközt áramtermelésre használni, mert ahhoz külön kellett volna turbinát és generátort is építeni, ami már sokkal nehezebb lett volna. Hozzátette, innentõl kezdve az atomfizika elméleti gyakorlására fókuszál majd.