2024.03.19. - József, Bánk

Elektronikus italkóstoló Spanyolországból

Elektronikus italkóstolót fejlesztett ki egy egyetem Spanyolországban.
A készüléket - amely elektronikus érzékelõk révén mûködik bonyolult matematikai szoftverrel - sommelier-robotnak becézik, a barcelonai egyetem tudósainak köszönhetõ. Egy valódi italpincér tudásától még messze van, mivel csupán egyetlen italcsalád tagjait képes megítélni, a cava nevû spanyol habzóborét, más néven katalán pezsgõét. A mûnyelv különbséget tud tenni a cavák szárazsága, avagy édessége alapján, teljesen elfogulatlanul és objektíve képes meghatározni az ital cukorfokát. A gép részt vehet a gyártás folyamatában minõségellenõrként.

Kifejlesztõi igyekeznek szélesíteni a kóstolómasina ízlelésrepertoárját, hogy minél több italfajtánál lehessen használni, de azt elismerik, hogy egy gép sohasem fogja kiváltani az embert borkóstolásban.

Franciaországban jóval érzékenyebb borkóstolót fejlesztettek ki már évekkel ezelõtt. A "bororr" nemcsak azt képes pontosan meghatározni, hogy egy adott borhoz hol termett a szõlõ, hanem még azt is, hogy a nedû melyik hordóban érlelõdött.

Japánban is alkottak bordetektort, méghozzá "fényes" sikerrel. Az a készülék nem kóstolással vagy szaglással dolgozik, hanem annak elemzésével, hogy mennyire nyeli el az adott bor az infravörös fényt. A módszerrel meg tudják határozni a bor fajtáját és azt is, hogy pontosan milyen szõlõfajtákból készült.