2024.03.29. - Auguszta

A sört ünneplik

Identitásuk egyik legfõbb jelképeként ünneplik a sört a britek a Londonban megrendezett nemzeti sörfesztiválon.
Annak ellenére teszik ezt, hogy hetente átlagosan 25 pub zár be Nagy-Britanniában, a szupermarketek konkurenciája és a sör egyre növekvõ ára miatt. A Nagy Brit Sörfesztivál a fõváros nyugati részén fekvõ Earls Court kiállítóközpontban kapott helyet, amely 65 ezres férõhelyével a világ legnagyobb kocsmájává vált. A látogatók ezer különbözõ sörfajtát kóstolhatnak meg, fokozatosan haladva a könnyebb típusú söröktõl az erõsebbek felé.

A fesztiválon a hagyományos sört ünneplik, amelyet természetes alapanyagokból készítenek, hordóban erjesztenek, majd iparilag pasztörizálnak és szén-dioxiddal dúsítanak. A fesztiválon uralkodó nagyszerû hangulat ellenére sokan tartanak attól, hogy a nagymértékû fogyasztás nem tudja ellensúlyozni a pubkultúra fokozatos hanyatlását.

Az alkohol jövedéki adója gyorsabban növekszik, mint az infláció. Mike Benner, A kampány a hagyományos sörért nevû szervezet elnöke szerint a sör adója 35 százalékkal nõtt az elmúlt három évben és jelenleg egy pohár sör ára nyolcszor több, mint Franciaországban és tizenegyszer több, mint Németországban.