2024.03.29. - Auguszta

Erdei rágcsáló fosszíliákat fedeztek fel Bolíviában

Két eddig ismeretlen erdei rágcsáló fosszíliáit fedezték fel Bolívia déli részének kietlen hegyvidékén amerikai és bolíviai kutatók.
A fosszíliák korát 12,5-13 millió évesre teszik, a felfedezésrõl a clevelandi Case Western Reserve Egyetem és a bolíviai Tomás Frías Egyetem kutatói a Journal of Mammalian Evolution online kiadásában jelentették meg tanulmányukat.

A nagyobbik rágcsáló (Mesoprocta hypsodus) úgy nézett ki, mint egy "gólyalábakon" közlekedõ tengerimalac, a kisebbik (Quebradahondomys potosiensis) a tüskéspatkányfélékhez tartozott.

A Mesoprocta hypsodus a Dél-Amerikában honos jelenkori aguti rokona. Az állkapcsa és a fogazata alapján a rágcsáló testhossza körülbelül félméteres lehetett, testsúlyát pedig 3,5-4,5 kilogrammra becsülik.

Darin Croft professzor szerint a Mesoprocta hypsodus nagy valószínûséggel gyümölcsökkel és csonthéjasokkal táplálkozott, modernkori rokonaihoz hasonlatosan a fák között keresve élelmet.

A hörcsög nagyságú Quebradahondomys potosiensis a fákon élt. A tüskéspatkányfélékhez tartozott, amelyek a tengerimalacfélékkel és a csincsillafélékkel állnak közelebbi rokonságban. Tüskeszerû sörtéje lehetett, amellyel védte magát és ha támadás érte, a gyíkokhoz hasonlatosan elhullatta farkát, hogy idõt nyerjen a meneküléshez. Az õrlõfogak alapján valószínûsíthetõ, hogy falevelekkel táplálkozott.