2024.04.25. - Márk

Génkezelt hústól menstruál a hét éves kislány

A kereskedelemben kapható hús miatt menstruál egy kislány már hét évesen, állítják azok a szakemberek, akik megvizsgálták az elsõ osztályos gyermeket. A diagnózis szerint a növekedési hormonokkal, ösztrogénnel kezelt és forgalomba bocsátott állatok húsa miatt lett hét évesen felnõtt nõ a kislány.
Az Élelmiszeripari Kutatóintézet igazgatója, dr. Gheorghe Mencinicopschi elmondta, az Egyesült Államokban engedélyezett hormonokat az Európai Unióban nem lehet használni. "Ezek valóban elõidézhetik a korapubertást", mondta a szakember. Növekedési hormont nemcsak húsokban találunk, hanem a közönséges pillepalackok gyártásakor is felhasználják. A BPA nevû kémiai vegyületet pillepalackok elõállításakor használják, ez állítólag hatással van az emberi hormonháztartásra, különösen a nõi nemi hormon, az ösztrogén mûködésére.

A bukaresti I. Parhon Endokrinológiai Intézet munkatársai kételkednek az elõbbi állításban, szerintük még nem igazolták tudományosan az állatoknak adott növekedési hormonok és a belõlük az ember által elfogyasztott hús endokrin rendszerre gyakorolt hatását. Több környezeti tényezõ is hozzájárulhat a hormonháztartás felborulásához.