2024.04.20. - Tivadar

Magyar diákok a YouTube Ûrlaboratórium döntõsei között

Kihirdették a YouTube Space Lab (Ûrlaboratórium) projekt 60 döntõbe került versenyzõjének nevét, köztük három magyar fiatalét, akik olyan tudományos kísérleteket terveztek, melyeket az ûrben is végre lehet hajtani - tájékoztatta a programot támogató Lenovo számítástechnikai vállalat az MTI-t.
A YouTube az amerikai ûrkutatási hivatallal, a NASA-val és több más partnerével októberben jelentette be a YouTube Ûrlaboratórium létrehozását. Ebben 14 és 18 év közötti diákok tervezhetnek kísérleteket, amelyek közül a legjobbakat végre is hajtják az ûrben. A két nyertes pályázatban javasolt kísérleteket a Nemzetközi Ûrállomáson 386 kilométeres magasságban végzik el úgy, hogy azokról a videomegosztó portál élõ közvetítést ad.

A verseny döntõseinek nem csak videót kellett készíteniük a tervezett kísérletükrõl, hanem egy, a kísérletet demonstráló animációt is. A 14-18 éves ifjú kutatók nyolcvannál több országból több ezer pályázatot küldtek be. A jelentkezések 40 százaléka Indiából érkezett, 15 százaléka az Egyesült Államokból, ezt követi az Egyesült Királyság, Oroszország, Izrael, Kanada, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország és Japán.

A döntõbe jutott hatvan jelentkezõbõl 10 az Egyesült Államokból pályázott, Indiából pedig 9 diák jutott tovább. Magyarországról 3 diák - Egri Péter és Galgóczi Gábor csapatként, valamint Debreceni Ádám - került a döntõsök közé. A bírálók között olyan nagy nevek is vannak, mint Stephen Hawking asztrofizikus, valamint a NASA szakemberei, egykori és jelenlegi ûrhajósok az amerikai, európai és a japán ûrügynökségektõl, és egy héten keresztül a YouTube közössége is lehetõséget kapott arra, hogy véleményt mondjon a pályázatokról. A továbbiakban a YouTube felhasználók és a zsûri együttesen választja ki a 6 regionális gyõztest. Õk elutazhatnak Washingtonba, ahol márciusban hirdetik ki a két korosztály (14-16 évesek és 17-18 évesek) végsõ nyertesét.

A verseny célja, hogy a diákokat közelebb vigye a természettudományokhoz, a mérnöki munkához és a matematikához, valamint segítse kreativitásuk és analitikai készségük kibontakozását.

MTI