2024.04.18. - Andrea, Ilma

Nyolc afganisztáni gyermek megölését ismerte el a NATO

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erõ (ISAF) elismerte szerdán, hogy egy légitámadásban nyolc afgán gyermeket öltek meg a múlt héten a közép-ázsiai ország keleti Kapisza tartományában.
Az afgán kormányt felbõszítõ újabb eset nem sokkal azután történt, hogy egy ENSZ -jelentése kimutatta: 2011-ben tovább növekedett az egy évtizede tartó háború polgári áldozatainak száma.

"Nyolc ifjú afgán vesztette életét a koalíciós erõk egy légitámadásának következtében" - mondta el újságíróknak Lewis Boone tábornok, az ISAF tájékoztatási igazgatója. Szavai szerint úgy tûnt, hogy a fiatalok fegyvert viselnek, emellett fenyegetõ módon közeledtek, az ISAF katonái ezért légi támogatást kértek a térségbe.

"A repülõgép két bombát dobott a csoportra, amely meggyõzõdésünk szerint közvetlen fenyegetést jelentett az embereinkre..." - magyarázta a tábornok, nagyon szomorú esetnek nevezve a támadásnak áldozatul esett nyolc afgán gyermek halálát.

A Nyugat támogatását élvezõ afgán elnök, Hamid Karzai, akinek népszerûségét aláásták a háború civil áldozatokat követelõ sorozatos incidensei, már többször követelte a NATO erõitõl, hogy "vessenek véget a falusiak gyilkolásának".

A kormány tisztségviselõi a héten borzasztó képeket mutattak a kapiszai bombázásban meghalt a nyolc fiúról, és azt mondták, hogy heten közülük 6 és 14 év közöttiek voltak, és nyolcadik társuk is csak 18 év körüli volt. Közlésük szerint a fiúkat, akik birkákat tereltek a havas terepen, és tüzet raktak, hogy melegen tartsák magukat, kétszer is megbombázták.

A világszervezet egy februárban közzétett jelentése szerint az afganisztáni háborúban megölt és megsebesített civilek száma tovább nõtt tavaly, immár az ötödik egymást követõ évben, s 3021 volt 2011-ben a 2010-es 2790 áldozattal szemben. Az áldozatok többségével lázadó fegyveresek végeztek, de a NATO légicsapásaiban meghaltak száma szintén 9 százalékkal 187-re nõtt a tavalyi évben.

Az ISAf egyik szóvivõje a hét elején azt mondta, hogy márciusban a kabuli kormánnyal és az ENSZ afganisztáni missziójával közös tanácskozást tartanak, hogy megvitassák, hogyan elõzhetnék meg a civil lakosságot ért támadásokat. Karzai elnök szóvivõje ugyanakkor azt mondta, eleget beszéltek már errõl az amerikaiakkal és NATO-beli szövetségeseikkel, most már tényleges cselekvésre van szükség.

Forrás: MTI