2024.04.20. - Tivadar

Különös fóbiától szenved egy brit lány

Különös betegségben szenved egy brit diáklány, aki állapotának „köszönhetõen" évek óta csak cipzáras ruhákat tud viselni. Hanna Matthewsnak (21) gombfóbiája van.
Hannah Matthews pánikrohamot kap és elszalad, ha gombot lát. A gombfóbia elõször öt éves korában jelentkezett, mikor megtagadta, hogy felvegye az iskolai blúzát.

– Tudom, hogy ésszerûtlen és butaságnak hangzik az egész, és azt is tudom, hogy a gombok nem bántanak, de valahogy számomra furcsák, talán az alakjukkal van a gond, mindenesetre megijesztenek engem – mondta Hannah.

A lány most különbözõ pszichológiai tanácsadásokra jár és lassanként elkezdtek benne kialakulni a fóbia leküzdéséhez szükséges mechanizmusok.

- Régebben rendkívüli hátrányokat szenvedtem emiatt az állapot miatt, például mikor munkát kerestem. Most már, egy-egy állásinterjú alkalmával igyekszem megõrizni a kontrollt magam felett, még akkor is, ha a velem szemben ülõ ember gombot visel a ruháján.

Ennek ellenére Hannah még mindig nem tud megérinteni egy gombot sem, és nem is szereti, ha a közelében vannak ilyen tárgyak.

Hannah egyébként nincs egyedül a leginkább óvodáskorban kialakuló, úgynevezett izolált fóbiájával. A gombundor legismertebb elszenvedõje volt a nemrég elhunyt Steve Jobs, az Apple alapítója, aki éppen emiatt mindig csak gomb nélküli pulóvereket viselt.