2024.04.18. - Andrea, Ilma

Szaeed Ahmed al-Mahtum az olimpia legtehetõsebb versenyzõje

Sok milliomos fordult meg az olimpián, a jelentõs sportágak nagyságai dollárban és euróban is nyolc számjegyû összegeket keresnek. Mégis egy sportlövõ a krõzus közöttük.
Ha a jövedelmeket – fizetés, reklámszerzõdések – nézzük, a két amerikai kosaras, Kobe Bryant és LeBron James, valamit a svájci teniszezõ, Roger Federer a leggazdagabb sportoló Londonban, mindhármuk jövedelme évi 12 milliárd körüli összeg.

Rengeteget keres az úszózseni amerikai Michael Phelps és a sprinterkirály jamaicai Usain Bolt is (Utóbbi ráadásul híresen nagyvonalú. Honfitársnõjét egy lóval lepte meg, hogy el tudjon indulni a militarysok versenyében).

De mindannyian szinte koldusnak számítanak az Egyesült Arab Emírségekbõl érkezett sportlövõhöz, Szaeed Ahmed al-Mahtum sejkhez képest, aki az uralkodóház tagja, s a család vagyonát 30 billió forintra becsülik. A negyedik ötkarikás versenyén induló koronglövõ egyébként meglepõen szerény, természetesnek tartja, hogy a sportolók javarészéhez hasonlóan õ is az olimpiai faluban „nyomorogjon”. Majd otthon kipiheni a gyötrelmeket.