2024.04.20. - Tivadar

Félmilliárd dolláros fõnyeremény

Félmilliárd dolláros (több mint 109 milliárd forintos) fõnyeremény találhat gazdára az amerikai Powerball lottójáték szerda esti sorsolásán.
A mostani a második legnagyobb jackpot az Egyesült Államok szerencsejáték-történelmében. A rekordot tavaly a Mega Millions lottó állította fel: ekkor három nyerõ szelvény tulajdonosa között osztottak fel 656 millió dollárt (ez a jelenlegi árfolyamon számolva 143 milliárd forint).

A szerdai sorsolás nyertese választhat: vagy azonnal elviszi az adózás utáni 327,4 millió dolláros (több mint 71 milliárd forint) átalányösszeget, vagy azt kéri hogy a félmilliárdot három évtized leforgása alatt éves járadékként fizessék ki számára.

A CNN szerint a nyerésre való esély 1:175 223 510 arányú. Összehasonlításképpen: annak, hogy valaki belehaljon egy méhcsípésbe 1:6,1 millióhoz, annak pedig, hogy valakibe villám csapjon bele 1:3 millióhoz arányú a valószínûsége.

A Powerballt 42 amerikai államban, a szövetségi területen található fõvárosban, valamint az Amerikai Virgin-szigeteken árusítják. Az elmúlt két évtized során annak a csaknem 300 embernek, aki megütötte a fõnyereményt, 11,6 milliárd dollárt fizettek ki.