2024.03.29. - Auguszta

43 millió forint a világ legdrágább karácsonyi menüje

A világ legdrágább karácsonyi menüje 125 ezer fontba, azaz 43 millió forintba kerül, igaz nem csupán egy, hanem négy fõre.
Egy brit séf, Ben Spalding szolgál ezzel a csinos árú menüvel. Az árban benne van a házhozszállítás is, de nem az ételeké, hanem alapanyagaiké és a szakácsé. A híres séf ugyanis a megrendelõ otthonában - vagy az általa óhajtott helyen - készíti el az étkeket és szolgálja fel az italokat.

Összesen 24 fogás és ital szerepel a kínálatban. A méregdrágaság oka részben a hozzávalók csillagászati ára, bár Spalding munkadíja sem lehet alacsony, de õ ennek 80 százalékát jótékony célra akarja adományozni: egy brit rákbetegség-kutató intézet kapná meg, így a tékozló vacsorázókat kevésbé furdalhatja lelkiismeretük.

A hozzávalók közt akad fehér - azaz a drágább fajtájú - szarvasgomba, 150 éves balzsamecet, 1907-es évjáratú pezsgõ (ez a legdrágább tétel: 37 ezer fontot számítanak fel érte). A fõétek pulyka, ez Dodine fajtájú, amely ritka tenyésztés. Aki unja már a karácsonyi pulykát, az kérhet helyette - vagy mellé - wagyu marhából készült sültet. Ezeket a teheneket még masszírozzák is tenyésztõik, méghozzá minden nap több órán át, hogy húsuk megfelelõen porhanyós legyen, továbbá ét-, illetve italrendjükön sör is szerepel. Nyáron kánikulában két kriglivel kapnak, amúgy csak eggyel.