2024.04.18. - Andrea, Ilma

Lõszeresládákba rejtett milliók

Walter Samaszko holttestét idén júniusban találták meg a rendõrök. A halottkém jelentése szerint a férfi már legalább egy hónappal korábban elhunyt, halálát szívelégtelenség okozta. A magányosan élõ Samaszko halálhíre azonban óriási visszhangot kapott, miután a háza kitakarítására érkezõ csapat töménytelen mennyiségû aranyérmére bukkant a tanyaszerû ingatlan garázsában.
Az Ausztriából, Mexikóból és az Egyesült Államokból származó pénzérmék lõszeresládákba rejtve tornyosultak a helyiségben, és összértékük több mint 7,4 millió dollárra rúg. A nevadai Carson City illetékesei a helyi nyilvántartási rendszer átkutatása révén találtak rá a kaliforniai San Rafaelben élõ Arlene Magdanzra, akit a férfi egyetlen élõ, elsõ unokatestvéreként nevezett meg a bíróság.

Az immár milliomos tanárnõ nem vett részt a keddi bírósági meghallgatáson és ez idáig nem is nyilatkozott újdonsült vagyonával kapcsolatban. Amikor egy ügyvéd értesítette arról, hogy 69 esztendõsen elhunyt unokatestvére milliókat „hagyott rá”, a nõ legalább ugyanannyira meglepõdött, mint Samaszko közvetlen szomszédai, akik mit sem sejtettek a férfi garázsában lapuló, rejtélyes eredetû aranykincsrõl.

A jelek szerint senki sem ismerte igazán a férfit, annak ellenére, hogy már az 1960-as évek óta ugyanabban a házban lakott. Samaszko az édesanyjával élt együtt az ingatlanban, majd miután az asszony 1992-ben elhunyt, egyedül maradt. Halála után a házat remek állapotban találták. A város illetékesei nem tudják, hogy a férfi mivel foglalkozott, mint ahogy arról sincs fogalmuk, hogy mibõl teremtette elõ az érmék megvásárlásához szükséges pénzt.

A házban aprólékos feljegyzéseket találtak az egyes vételekrõl – legalább 1964-ig visszamenõen –, amibõl arra lehet következtetni, hogy az aranyérmék többségére Samaszko édesanyja tett szert az évek során. Mindeközben a szerencsés örökös kénytelen volt elhagyni otthonát, titkos helyszínre menekülve az interjúra éhes újságírók elõl.