2024.04.23. - Béla

Meztelen látogatók a múzeumban

Meztelen látogatóknak tartottak tárlatvezetést hétfõ este egy bécsi férfiakt-kiállításon.
Mintegy háromszázan vettek részt a különleges tárlatvezetésen, amelyet egy naturista egyesület ismételt unszolására rendezett meg a múzeum. A rendhagyó múzeumi program apropóját a neves intézmény aktuális kiállítása adta. A Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig címû tárlat a férfiakt történetét mutatja be, többek között Paul Cézanne, Auguste Rodin és Andy Warhol alkotásain keresztül. A termeket a rendes nyitva tartási idõ után nyitották meg a fedetlen test hívei elõtt. A program sok külföldi érdeklõdõt is vonzott: németeket, oroszokat és szlovákokat – közölte a múzeum.

„Felejthetetlen élmény. Egy kicsit hûvös van, de nagyon érdekes” – mondta az egyik nõ az osztrák rádiónak. Az ádámkosztümös vendégekkel ellentétben a múzeumi dolgozók magukon tartották ruházatukat, ahogy a sajtó nagy számban megjelent képviselõi is. „Ezúttal meztelenül álltak elõttem a látogatók, de engem ez egyáltalán nem zavart” – mondta a múzeum egyik mûvészettörténésze. „Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyi meztelenséggel ért egyet. A nyilvános helyeken egyértelmû szabályok vannak, ezekkel én is egyetértek, de magánintézményekben meg lehet teremteni a teret ehhez, és úgy tartom helyesnek, hogy megteremtsük a lehetõséget” – tette hozzá. A tárlatvezetõ szerint csak a sajtó élénk érdeklõdése zavarta kissé a látogatókat a mûvészet elmélyült élvezetében.

A múzeum egy korábbi közlése szerint a férfiakt-kiállítás bizonyult a legnépszerûbb tárlatuknak 2012-ben. A kiállítással nem utolsósorban vitát akartak provokálni arról, hogy a nõi meztelenséggel összehasonlítva a férfiaktok megjelenése a nyilvánosságban sokkal kevésbé elfogadott. A kiállítás plakátja valóban megosztotta a bécsi közönséget. A tiltakozások hatására a falragaszok egy részén késõbb maga a múzeum ragasztotta le az intim részeket.