2024.04.25. - Márk

Hetvenkét éves korában hunyt el a Beatles elsõ frontembere

Hetvenkét éves korában, egy szívmûtét következtében életét veszítette a Beatles elsõ frontembere, Tony Sheridan.
Mielõtt John Lennon és Paul McCartney vezérletével a Beatles meghódította Angliát, majd az egész világot, egy másik énekes állt a legendás gombafejûek élén. A banda eredeti felállásban - Lennonnal, McCartneyval, George Harrisonnal, Stuart Sutcliffe-fel és Pete Besttel - 1960-ban Hamburgba repült, hogy a helyi klubokban elindítsa karrierjét, amire hazájukban nem volt lehetõség. Itt ismerték meg honfitársukat, az akkor már Németország-szerte ismert énekest, Tony Sheridant.

A hat zenész azonnal meglátta a lehetõséget a közös munkában, és Bert Kaempfert producer segítségével, Tony Sheridan and the Beat Brothers néven megkezdték a zenetörténelem írását. Kilenc dalt vettek fel közösen, melyek közül több Angliában is megtalálta az utat a közönség szívéhez, és hirtelen megnõtt az igény Meccáékra. Sutcliffe és Best távozása, valamint Ringo Starr csatlakozása után Sheridan háttérzenekaraként mûködött a Beatles, aztán hazamentek a ködös Albionba, és kvartettként folytatták, Tony nélkül.

Az igazi Beatles szívében azonban Sheridan is örökre elõkelõ helyet foglal el. A zenész a szólóanyagaival is sok hívet szerzett magának. McCartney pedig mindig a tanáraként emlegette, és gyakran zenéltek együtt az elmúlt években.

A hetvenkét éves énekes-gitáros szombaton veszítette életét, miután átesett egy szívmûtéten, de a szervezete nem bírt a komplikációkkal. Sok százmilliónyi rajongót, három fiát és két lányát hagyta hátra.