2024.04.24. - György

2042 után megszûnik a fehér többség az Egyesült Államokban

2042 után megszûnik a fehér többség az Egyesült Államokban
Washington - Nem lesz már fehér többség az Egyesült Államokban a 2042-es évtõl egy kormányzati tanulmány szerint. Ez nyolc évvel hozza elõbbre a váltás idõpontját, mint egy korábbi, 2004-es becslés jósolta.

Az ország történelme során folyamatosan a sokféleség irányában fejlõdött, de ez a folyamat az utóbbi idõben felgyorsult, mivel a bevándorlás és a születésszám magasabb a nem fehér - elsõsorban a dél-amerikai származású, spanyolajkú - etnikumok körében.
Ezzel egy idõben a várható élettartam is nõ.

"A fehér lakosság elöregszik, és a gerincét egyre inkább a korosodó +baby-boom+ (a háborút követõ két évtizedben született nemzedék) szülöttei alkotják, akik már túlléptek a szülõképes koron. Amerika jövõje a mai fiatalok kezében van" - magyarázta William Frey, a washingtoni Brookings Intézet demográfusa.

Az amerikai demográfiai központ csütörtökön jelentette meg a népesedés jövõjével 2050-ig foglalkozó kiadványt, amely a születésszámok, a halálozás és a bevándorlás adatain alapszik. Természetesen e számok változhatnak - például a bevándorlási szabályok megváltozásával, természeti katasztrófák miatt vagy kulturális folyamatok révén.

Ma 305 millió állampolgárt tartanak számon az Egyesült Államokban. A népesség várhatóan 2039-ben éri el a 400 milliót, 2050-ben pedig 439 millióra emelkedik. Ez annyi, mintha egész Franciaország és Nagy-Britannia Amerikába telepedne - mondta Steve A. Camarota, a Bevándorlási Kutatóközpont igazgatója.

A nem latin fehérek jelenleg mintegy kétharmadát alkotják a társadalomnak, ám az öt évnél fiatalabbak között már csak 55 százalékot tesznek ki. 2050-re a fehérek az összlakosság 46, a feketék 15, a latinok 30, az ázsiaiak pedig 9 százalékát teszik ki.

Ekkorra a 84 évesnél idõsebb népesség megháromszorozódik: 19 millióan lesznek a nagyon öregek.