2024.04.18. - Andrea, Ilma

2008-ban 45 éves George Michael

2008-ban 45 éves George Michael
Tizenkét listavezetõ szám Nagy-Britanniában, hét az Egyesült Államokban. Százmillió eladott album, 25 év a popzene élvonalában - ez George Michael, a britek negyvenöt éve, 1963. június 25-én született popikonja.

A ciprusi görög apától és zsidó származású anyától született George (eredeti nevén Georgiosz) London East Finchley nevû negyedében, majd a pezsgõ nagyvárostól északra, Radlettben töltötte gyerekkorát. A zenével elõször egy ska együttes alapításakor próbálkozott meg, a The Executive névre hallgató csapatban a késõbbi Wham-tag Andrew Ridgeley is helyett kapott.
A két fiatal srác 1981-ben hozta létre a nyolcvanas évek egyik legnagyobb zenei sikerévé avanzsáló Whamet, a duó elsõ albuma, a Fantastic Angliában meg sem állt a slágerlisták éléig. A Young Guns, a Bad Boys, a Club Tropicana, és persze a Wake Me Up Before You Go-Go a világhírnév felé repítette a teltházas koncerteket adó együttest, a popfélistenként imádott két angol srác még a kínai nagy falat is bevette: 1985 tavaszán elsõ nyugati csapatként léphettek fel a kommunista Kínában, útjukról még dokumentumfilm is készült.

Az évtized közepén azonban már egyre több hír keringett a Wham feloszlásáról, a két barát végül egy teltházas Wembley-koncerttel búcsúzott el 1986-ban. George azzal a nem titkolt vággyal kezdett bele szólókarrierjébe, hogy a tini közönségen túl egy új réteget tudjon megszólítani zenéjével. Elsõ próbálkozása, a soulikon Aretha Franklinnel elõadott I Knew You Were Waiting már egy új korszak kezdete volt, a duett Grammy-díjat ért a két énekesnek. A siker mellett a botrány sem maradt el, az I Want Your Sex kétértelmû címû dalt több helyen betiltották.

Világraszóló siker lett viszont az 1987-es Faith, a klipben látható szûk Levi,s farmer, a bõrdzseki, na és persze az énekes mozgása. A szám címét viselõ albumot 20 millió példányban adták el, 1988-ban George világkörüli turnéra indult.

Az album reklámja, a koncertek és a kiadójával folytatott harc újabb változtatásokra sarkallta a zenészt, aki következõ, 1990-ben megjelent Listen Without Prejudice Vol. 1 címû albumánál mindenfajta reklámozást megtagadott.

Új lemezére 1996-ig kellett várni, de megérte: a Jesus to a Child, a Fastlove, a Star People ismét egy új vonal beköszöntét jelezték. Egy best of válogatást követõen George Michael csak 2004-ben jelentkezett új albummal.

A homoszexualitását 1998-ban egy kínos Los Angeles-i affért követõen elismerõ zenész koncertjein már évek óta megemlékezik partnerérõl, az 1993-ban AIDS-ben elhunyt Anselmo Feleppa divattervezõrõl azzal, hogy az emlékére írt Jesus to a Child címû balladát énekli. Jelenlegi kapcsolatát sem titkolja, 1996 óta él együtt Kenny Goss-szal, akinek az Amazing címû sikerdalt írta.

George Michael politikailag is igen aktív, a nyolcvanas években élesen kritizálta a Margaret Thatcher által folytatott politikát, az iraki háború ellen szóló Shoot the Dog címû számában pedig Tony Blairnek és George Bushnak intett be. A hírek szerint utolsó turnéját folytató zenész egy tabuk nélküli önéletrajzi könyv megírására is ígéretet tett.

(Pietsch Judit)