2024.04.19. - Emma

Alkoholszonda az olaszországi étteremben

Alkoholszonda az olaszországi étteremben
A zéró tolerancia helyett a vendéglátóipar segít megelõzni az alkohol okozta közlekedési baleseteket Olaszországban: 2010 november 13. óta az éjfél után szeszes italt felszolgáló éttermeknek kötelezõ szondát tartani. Ha nincs nekik, és ellenõrök jönnek, megbírságolják õket. Az éttermek üzemeltetõinek egy minden asztaltól jól látható helyen ki kell tenniük a szeszes italok alkoholtartalmát feltüntetõ táblázatot, amelyrõl könnyen leolvasható, hány pohár bor vagy sör iható ahhoz, hogy ebéd vagy vacsora után a vendég a kormányhoz ülhessen.
Ha a vendég éjfél utánig marad az étteremben, távozáskor meg kell szondáztatni. Az ellenõrzést elmulasztó étterem 300-1200 euró közötti bírságot kockáztat.

A vendéglátóipari szövetség (Fipe) a honlapján hangsúlyozza, hogy nem érzi tehernek a vendégek szondáztatását. A Fipe saját gyártmányú, az ókori boristenrõl Bacco Boxnak elnevezett szondát is kifejlesztett, s ezt a vendégek magukkal is vihetik.

Az étkezéshez néhány pohár alkoholt elõszeretettel fogyasztó Itáliában nem vezettek be zéró toleranciát. Az olasz Kresz által megengedett felsõ határ 0,5 ezrelékes véralkoholszintnek felel meg, aki ezt eléri, 300-6000 eurós büntetést kockáztat, 0,8 ezreléktõl felfele a jogosítvány bevonását és letartóztatást.

A jelenlegi szabályok szerint Olaszországban az élelmiszerüzletek éjfélig, diszkók, éttermek és más vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek éjjel három óráig árusíthatnak szeszes italt. Szabálysértés esetén 5 ezertõl 20 ezer euróig terjedõ bírságot vethetnek ki rájuk. A visszaesõknek iparengedélyüket is bevonják. Az autófüggõ Itáliában szigorúbbak az alkoholt árusítókkal, mint az ezt fogyasztó vezetõkkel.

Az olasz autóklub adatai szerint az olaszországi közlekedési balesetek 54,2 százalékát a megengedettnél több alkohol okozza.