2024.04.20. - Tivadar

A péntek 13 eredete

A péntek 13 eredete
A péntek 13 eredeteNagyon híres a péntek 13, de igazából nem sokan tudják az eredetét. Összegyűjtöttünk pár dolgot, ami miatt a nép balszerencsésnek ítélte el ezt a napot. A baljós péntek tizenháromtól minden babonás fél. Rengeteg információ van arról, miért ennyire elátkozott ez a nap, bár szinte egyikre sincs bizonyíték. A XIX. század közepén kezdték el úgy hirdetni a péntek 13-at, mint egy szerencsétlen napot. Az első ilyen leírást Henry Sutherland Edwardsnak köszönhetjük, egy évre rá, hogy 1868-ban elhunyt Gioacchino Rossini.
Szerinte nem véletlenül halt meg november 13-án, pontosan tizenhárom barátja között. Még ma is folynak a találgatások, igazából miért terjedt el ennyire ez a babona, mert 1898-ban megjelent az Brewers Dictionary of Phrase and Fable című enciklopédia, ami ilyen hiedelmekkel foglalkozik, és nem találtak benne péntek 13-ról szóló bejegyzéseket, csak külön péntekről és külön tizenharmadikáról. Ezért szinte biztos, hogy ez a babona két külön történetből alakult ki.

Miért „szerencsétlen” a 13 és a péntek?

A legismertebb az Utolsó Vacsora története, ahol 13-an ültek az asztalnál: Jézus és 12 tanítványa. Ázsiában úgy tartják, hogy a négyes szám halálos, ezért a tizenhármastól is félnek, mert ugyebár a két szám összege 4. Ezért nem is tartanak egymás mellett négy darab tárgyat, mert szerintük így a negatív erők fognak gyülekezni. Ezenkívül a tarotkártya tizenharmadik lapja a Halál.


Elátkozott péntek:

A péntektől való félelem szintén a Bibliából ered, hiszen Jézust is pénteken feszítették keresztre, és az ókori Rómában minden kivégzés pénteken volt. A néphiedelem szerint a pénteken kötött üzletnek rossz vége lesz, a pénteken született állatok betegesek lesznek, az ezen a napon varrt ruha pedig szétfoszlik. A Biblia-kutatók szerint Ádám pénteken esett kísértésbe, Káin pedig szintén ezen a napon ölte meg Ábelt.

Hiányzó 13-asok:

A XIX. századra a 13-as szám szerencsétlenségére vonatkozó feltételezések – főleg az angolszász országokban, így az Amerikai Egyesült Államokban is – olyannyira elharapództak, hogy léteznek olyan felhőkarcolók, ahol a 12. emeletet rögtön a 14. követi, hogy kikerüljék a tizenhármas számot. A babonaság a sportban is tartja magát, valószínűleg nem találunk versenyzőt, aki a 13-as számot választaná sportmezére vagy versenyautójára. Sőt, akadnak olyan kórházak is, ahol a 13-as számú kórtermet hiába is keressük.

Vajon azzal, hogy kihagyják a számot, a szerencsétlénséget is kitörlik az emberiség történelméből?


Tanácsok azoknak, akik hisznek a baljós hiedelmeknek:

A legjobb, amit tehetünk, hogy nem is gondolunk arra, milyen nap van. Foglaljuk le magunkat azzal, amivel csak tudjuk. Hatásos megvenni egy szerencsepatkót vagy egy négylevelű lóherét, akármilyen formában. Ha esik ezen a napon az eső, egy kicsit hagyjuk, hadd essen ránk néhány esőcsepp, az lemossa a balszerencsét.