2024.04.20. - Tivadar

Kihalt a világ egyik legõsibb nyelve

Utolsó képviselõjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz õsi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt - számolt be a Survival International.
Az õslakos népcsoportok jogaiért küzdõ szervezet tájékoztatása szerint a bo nyelvet utolsóként beszélõ Boa Sr 85 évesen hunyt el a múlt héten. Az idõs nõ a mintegy 65 ezer évesre becsült bo törzsi csoport utolsó leszármazottja volt, vele együtt a nyelv is kihalt.

A bók annak a nagy andamáni törzsnek a leágazását képezték, amely egykor tíz altörzsbõl állt. Az andamáni törzsi közösség ma már mindössze 52 lelket számlál, és Boa Sr volt közöttük a legidõsebb - közölte a Survival International.

Amikor a britek 1858-ban gyarmatosították a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger választóvonalán fekvõ szigeteket, a törzs még ötezer fõt számlált. Legtöbbjüket azonban lemészárolták vagy behurcolt betegségek végeztek velük. A még életben lévõ andamániak tartósan az újdelhi kormány segítségére szorulnak.

"Mint a nyelv utolsó képviselõje, roppant magányosnak érezte magát, mert saját nyelvén nem volt kivel beszélgetnie. Az asszonynak azonban nagyon jó humorérzéke volt, és mindig mosoly bujkált szája szegletében" - mondta az idõs asszonyról Anvita Abbi nyelvész.

Szülei halála után Boa Sr 30-40 éven át magára maradt az általa beszélt nyelvvel, így kénytelen volt megtanulni a hindi andamáni változatát, hogy képes legyen másokkal kommunikálni.

Az asszony túlélte az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprõ cunamit, amely az indiai szubkontinenstõl ezer kilométerre fekvõ szigeteken is sok halálos áldozatot szedett.