2024.03.29. - Auguszta

Havi 300 ezer euró tartásdíj Berlusconi volt feleségének

Havonta 300 ezer euró tartásdíjat fizet az olasz kormányfõ Silvio Berlusconi volt feleségének Veronica Lariónak az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint.
A volt feleség havi 300 ezer euró tartásdíjat és a családi villa haszonélvezeti jogát kapja: ez szerepel a Miriam Raffaella Bartolini (ez Veronica igazi neve) kontra Silvio Berlusconi válóperes megállapodásban. Az olasz miniszterelnök és felesége, a milánói bíróságon egyezett meg, az ötórás tárgyalás eredménye azonban csak most szivárgott ki.

Az ANSA hírügynökség a két fél ügyvédjeitõl származó információkra hivatkozva azt jelentette, hogy Berlusconi volt feleségének engedte át a Lombardiában, a Monza közeli Macherióban található Belvedere-villát. Ez volt Veronica és Silvio szerelmi fészke, majd a családi rezidencia, ahol Veronica és a közös házasságból született három nagykorú gyerek a mai napig él. Lario asszony élete végéig tartó haszonélvezeti jogot kapott a villára. A Visconti-család 1907-ben épített villáját Berlusconi eredetileg magának akarta megtartani, végül Veronicának engedte át. Berlusconinak a közeli Arcoréban levõ villa maradt meg tucatnyi más olaszországi és külföldi luxusingatlannal.

Ami a tartásdíjat illeti, az ANSA értesülése szerint Veronica Lario tíz év együttélés és 19 év házasság után havi 300 ezer eurót kap. Ez a kevesebb mint évi 4 millió euró a Berlusconitól kezdettõl fogva ajánlott összegnek felel meg. Veronica ugyan havi 3,5 millió eurót kért volt férjétõl, de ahogyan a volt feleség ügyvédje, Maria Cristina Morelli hangsúlyozta, muszáj volt magasról indulni. A hírek szerint Veronica a közös megegyezéssel történõ válásra is igent mondott, pedig amikor 2009. május 3-án benyújtotta a válókeresetet, még férjét vádolta a házasság tönkremenésével.

Berlusconiék válása Olaszországban rekordnak számító egy év alatt lezárult. A végleges megállapodást néhány héten belül az ügyvédek írják alá. Veronica lemondott arról, hogy a törvények elõírása szerint megtartsa a házasságban biztosított életviteli szintjét, senki sem tudja azonban, hány ingatlan, vagyontárgy, mûkincs, ékszer van már tulajdonában.