2024.04.16. - Csongor

Túl kövérek az amerikai fiatalok katonának

Túl kövérek az amerikai fiatalok katonának, a járványszerû gyerekkori elhízás már nemzetbiztonsági problémát jelent.
A hadsereg 15 ezer toborzótisztje számára sok munka akad a nyáron, mivel egyre több középiskolát és fõiskolát végzett fiatal választja a katonai karriert. Képzettségük és "jó állampolgári" múltjuk ellenére azonban minden negyedik jelentkezõt nem vehetnek fel a katonasághoz. Nem alkalmasak a szolgálatra, túl kövérek.

A Pentagon adatai szerint nagyjából 9 millió fiatal, a 17-24 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos, nem felel meg a toborzási követelményeknek. A kövérség az elsõ számú egészségügyi ok, amely miatt a fiatalok - férfiak és nõk egyaránt - nem lehetnek katonák, idén nyáron is százával utasítják el az amúgy kiváló képességû jelentkezõket.

A gyerekkori kövérség aránya az Egyesült Államokban az utóbbi 30 évben megháromszorozódott. Azoknak a szövetségi államoknak a száma, ahol a túlsúlyos vagy kövér fiatalok aránya elérte a 40 százalékot, egyrõl 39-re ugrott 1998 és 2008 között. Az újoncok köre emiatt csökken, 2005 óta 70 százalékkal nõtt azoknak az aránya, akik jelentkezéskor megbuknak a fizikai teszteken.

Dick Lugar szenátor és Tom Vilsack agrárminiszter több nyugalmazott tábornokkal áprilisban csatlakozott a "Túl kövér, hogy harcoljon" címû figyelemfelhívó jelentéshez, amely szerint a kövérség nemzetbiztonsági problémává nõtte ki magát.
A kongresszusban több kezdeményezés is történt a gyerekek iskolai étkezésének táplálóbbá tételére, a silány ételek kitiltására, tovább az egészséges étkezési szokások, a testmozgás népszerûsítésére.