2024.03.29. - Auguszta

A leghíresebb prostituáltját gyászolja Németország

A leghíresebb prostituáltját gyászolja Németország
Eddigi leghíresebb prostituáltját gyászolja Németország. A különösen a nyolcvanas évek "reeperbahni" kedvence, Domenica Niehoff pénteki sajtójelentések szerint elõzõ este 63 éves korában hunyt el egy hamburgi kórházban.

Haláláról szinte valamennyi tekintélyes országos napilap beszámolt.

Domenica nem csupán saját "jogán" lett híres, hanem megbecsülés övezte azért is, mert éveken keresztül harcolt a német prostituáltak jogaiért.
Meglehetõsen hányattatott élete volt. 1945-ben született, s gyermekkori éveibõl tizet egy árvaházban töltött. Pályáját 17 évesen kezdte, amikor megismerkedett egy nálánál 25 évvel idõsebb bordélyház-tulajdonossal, akihez hozzáment feleségül.

Közben azonban kitanulta a könyvelõi szakmát is, s kenyerét inkább abból kereste. Férje 1972-ben öngyilkos lett, s a magára maradva - immár nem könyvelõként - a híres hamburgi szórakoztatónegyedben, St. Pauliban kezdett dolgozni.

A krónikák szerint páratlan munkabírással rendelkezett. A hetvenes évektõl rendkívül sokat tett a prostitúció németországi elismeréséért, illetve törvényesítéséért, s szinte megszámlálhatatlan médiafellépés keretében harcolt a prostituáltak jogaiért. Költõk verseket írtak hozzá, filmekben szerepelt, s életérõl külön film is készült.

1990-ben felhagyott korábbi szakmájával, s attól kezdve különbözõ szociális támogatásoknak szentelte életét. Mindenekelõtt azokon a kábítószerfüggõ lányokon és asszonyokon próbált segíteni, akik függõségüket prostitúcióból igyekeztek fedezni. Közben önéletrajzi könyvet írt Test lélekkel címmel.

Szép volt és kedves, szeretett élni, s mindenkin segített. Szerették és tisztelték õt. Életrajzi könyvének bevezetõjében egyebek között azt írta: "kuncsaftjaim között voltak sírók és nyafogók, durvák és követelõdzõk, kedvesek és jók, szegények és gazdagok, öregek és fiatalok". S büszke volt arra, hogy mindenkivel szót tudott érteni. A prostituáltak nagykövetének nevezték õt.