2024.03.29. - Auguszta

Ukrajna a szervkereskedelem élén

Ukrajna a szervkereskedelem élén
A betegségek és a törvényi szabályozás miatt Ukrajna vezetõ helyet foglal el Európában a szervátültetésre várók számát tekintve, miközben a pénzügyi-gazdasági válság következtében egyre több ukrán bocsátja áruba a szerveit - írta a kijevi Korreszpondent címû hetilap.

A magazin szerint a szerveiket pénzért átültetésre felajánló ukránok nem kételkednek abban, hogy lesz kereslet az áruba bocsátott testrészükre, hiszen Ukrajnában ötezren várnak transzplantációra. Az ország ezzel a mutatóval Európában az elsõ helyek egyikén van Fehéroroszországgal és Moldáviával együtt.

A törvényi szabályozás miatt azonban az ukrán állampolgárok csak Törökországban, Egyiptomban vagy Kínában adhatják el a szerveiket, mert odahaza ez büntetendõ cselekménynek számít. Élõdonoros szervátültetést az ukrán törvények - a csontvelõt leszámítva - csak közeli hozzátartozók esetében engedélyeznek. Ennek folytán Ukrajnában évente alig 200 szervátültetést végeznek, ami a szükséges mennyiség négy százaléka.

Ruben Zagrabjan, a kijevi Sebészeti és Transzplantológiai Intézet sebésze szerint a szervátültetés Ukrajnában a jelenlegi feltételek mellett alig pár száz páciens kiváltsága, miközben egyre többen szenvednek cukorbetegségben, májzsugorban és szívbetegségekben.

Viktor Szergyuk, az ukrán betegek jogait és biztonságát védõ országos szervezet elnöke úgy véli: lehetetlen annak megállapítása, hogy hány ukrán adja el a szerveit. Annyi bizonyos - teszi hozzá -, hogy a fizetésképtelenekké váló hitelesek és a pénzszûkében lévõk közül nagyon sokan akarnak majd saját veséjük, májuk és egyéb szervek eladásával javítani anyagi helyzetükön.

Ukrajnában egyébként a májátültetettek 20-25 százaléka, az új vesét vagy szívet kapottak 10-15 százaléka a transzplantációs mûtét utáni elsõ évben meghal.