2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Meglepetés és papírforma az Oscaron

Meglepetés és papírforma az Oscaron
A várakozásoknak megfelelõen tarolt a Gettó milliomos a 81. Oscar-díjkiosztón.

Danny Boyle filmje az Amerikai Filmakadémia nyolc aranyszobrát kapta meg, egyebek mellett a legjobb rendezõ és a legjobb film kategóriában. Nagy meglepetésre Sean Penn elnyerte élete második Oscar-ját a Milk-ért, a legjobb színész kategóriában az elõrejelzések alapján Mickey Rourke gyõzelme volt várható. Kate Winslet öt jelölés után most végre hazavihette élete elsõ Oscarját A felolvasó-ban nyújtott alakításáért.
Danny Boyle Mumbaiban játszódó, 10 Oscarra jelölt alkotása nyerte a legjobb film, a legjobb rendezõ, a legjobb fényképezés, a legjobb vágás, a legjobb eredeti zene, a legjobb eredeti filmdal, a legjobb hangkeverés és a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját.

13 Oscar-jelölést kapott a Benjamin Button különös élete. David Fincher filmje végül három Oscart zsebelt be: a legjobb látványtervezésért, a legjobb sminkért és a legjobb vizuális effektusért járó díjat.

Posztumusz Oscar-t kapott Heath Ledger A sötét lovag-ért: a tavaly januárban elhunyt ausztrál színész nevében családja vette át az aranyszobrot, amelyet lánya, Matilda örököl 18 éves korában. A legjobb nõi mellékszereplõ a spanyol Penelope Cruz lett, õ Woody Allen legutóbbi filmjében, a Vicky Cristina Barcelonában nyújtott alakításáért vehette át az aranyszobrot.

Kate Winslet öt Oscar-jelölés után végre nyert is: a 33 éves brit színésznõ A felolvasóért kapta meg az Amerikai Filmakadémia elismerését. Nagy meglepetésre Sean Penn elhappolta Mickey Rourke elõl a legjobb színésznek járó Oscar-t: Penn a Milk-ben az elsõ, a homoszexualitását nyíltan felvállaló amerikai politikus szerepéért nyert. Ez egyébként már a második Oscarja: a 48 éves színész 2003-ban már nyert a Titokzatos Folyóért. A Milk megkapta még a legjobb eredeti forgatókönyv Oscarját is.

A legjobb animációs film a WALL-E lett, a legjobb külföldi alkotás díját pedig a japán Departures kapta. Humanitárius Oscarral a komikus Jerry Lewis-t tüntették ki.

Idén elõször vezette a gálát a nemrég a világ legszexisebb színészének választott Hugh Jackman, aki ének- és tánctudását is bevetette. A musicalbetét elõadásakor még Beyoncé is csatlakozott hozzá.

AFP/Független Hírügynökség