2024.03.29. - Auguszta

A Süsü fõcímdalát koppintották?

A Süsü fõcímdalát koppintották?
Felröppent egy állítás, miszerint milliók gyerekkori hõse, Süsü fõcímdalát nem Bergendy István, hanem Willie Mitchell írta 1970-ben, a magyar zenészt megelõzõen 5 évvel.

Sokunkban hosszú évek óta élnek az említett dalocska hangjegyei mind a mai napig, de lehet hogy csak plágium?

"Én vagyok a híres egyfejû, a nevem is ennyi csak: Süsü" - hangzik sokunkban a híres egyfejû sárkány nótája. A Süsü, a Sárkány címû magyar bábfilm atyja Csukás István, aki mindemellett az epizódok forgatókönyveit is írta.

Komoly csapat állt Süsü mögött, a bábot Kemény Henrik mozgatta, a Kossuth-díjas mûvész olyan ismerõsen csengõ báboknak adott életet, mint Vitéz László, és Hakapeszi Maki.

Süsü pedig Bodrogi Gyula hangján szólalhatott meg. A sorozat nagy dobásai közé tartozik a zenéje, amit Bergendy István szerzett.

A történet ott kezdõdik, hogy hõsünk, Kanada Káosz, aki a talán a legeredetibb lemezlovas széles undergruond-földön, egyben lemezgyûjtõ is. Éppen régi lemezek után kutatott, amikor is a kezébe akadt egy Memphis-i fickó, bizonyos Willie Mitchell egyik albuma, és az azon található Cherry Tree címû szám. Nagyon meglepõdött, hiszen kísértetiesen hasonlított Süsü, a Sárkány indulójára.

Ekkor röppent fel a hír, miszerint megtalálták az eredeti fõcímet, és így az az állítás is, hogy a Bergendy-féle 1975-ös verzió csupán másolata az 1970-esnek.

Van, aki szerint két szám egyezésénél figyelembe kell venni, hogy ha hét egymást követõ hang ugyanaz, akkor plágiumról beszélünk, ha azonban a hatodik hang már fél hanggal eltér, akkor már nem. Mindazonáltal egybehangzó vélenyek szerint az egész csupán részletkérdés. Meg kell hallgatni mindkét számot, és nem kell vájtfülûnek sem lenni ahhoz, hogy megállapítsuk a hasonlóság valós vagy nem.

Willie Mitchell tehát 5 évvel a Süsü, a Sárkány elõtt megírt egy számot, ami a bemutatást követõ hatodik évben már Süsü saját nótájaként hangzott el, és hangzik el mind a mai napig. Azonban sem gyermekkorunkon, sem pedig a Csukás István, Kemény Henrik, és Bodrogi Gyula sárkányán nem esik csorba, hiszen Süsü marad aki volt, a híres egyfejû sárkány.