2024.03.29. - Auguszta

I. Erzsébet flottájának szuperágyúi voltak

I. Erzsébet flottájának szuperágyúi voltak
Egységes öntöttvas ágyú flották...

London - I. Erzsébet uralkodása alatt (1588-1603) az angolok forradalmian új hadviselési taktikát alkalmaztak, egységes fegyverzettel, korabeli szuperágyukkal szerelve fel a hadihajókat.

Mostanáig a történészek feltételezése szerint I. Erzsébet flottája ugyanazokat az ágyúkat használta, mint apja, VIII. Henrik, akinek zászlóshajója, a Mary Rose korának ultramodern technológiáját testesítette meg - olvasható a BBC honlapján között.
A Mary Rose a legkülönfélébb ágyúk arzenáljával volt felszerelve. Az ágyúk igen nagy változatosságot mutattak méretûk és tûzerejük tekintetében, s közülük sokat szárazföldi hadviselésre fejlesztettek ki.

Míg VIII. Henrik trónra lépése után nem sokkal az angol flottát megfutamodásra késztették a franciák, I. Erzsébet uralkodása alatt már rettegték a szigetország haditengerészetét. Még II. Fülöp spanyol király is óva intett az angol flotta gyilkos tûzerejétõl.

Senki sem tudta azonban, hogy mi váltotta ki ezt a fordulatot, míg a Csatorna-szigetek környékén rá nem bukkantak I. Erzsébet flottájának egyik naszádjára, amely 1592-ben, mindössze négy évvel a spanyol Armada sikertelen angliai partraszállási kísérlete után süllyedt el. Az angol hadihajó fedélzetén 12 ágyú volt, ebbõl kettõt tavaly nyáron megtaláltak, s legyártották pontos hasonmásukat, majd tesztelték õket.

I. Erzsébet szuperágyúi viszonylag kisméretûek voltak, ám csaknem a hang sebességével lõtték ki a lövedékeket, amelyekkel akár egy mérföldre (1609,33 méter) lévõ célpontokat is eltalálták. Figyelembe véve a korabeli hadviselést, amikor a csatahajók 100 yardnyira (9,14 méterre) közelítették meg egymást az ütközet során, a lövedék simán áthatolt az ellenséges hajón. Arra is rájöttek az angolok, hogy néhány nagy ágyú kevésbé hatékony, mint egy csomó kisebb méretû, amelyek egyszerre zúdítanak tüzet az ellenségre.

"I. Erzsébet alatt egységesítették a flotta tüzérségét, amelyet egyforma öntöttvas ágyúkkal szereltek fel, ahogy szabványosították a lõszereket is. Ezzel kezdetét vette a gépesített háború" - hangsúlyozta Eric Grove, a Salfordi Egyetem hadtörténész-professzora.

Mensun Bound, az Oxfordi Egyetem tengeri régésze szerint I. Erzsébet uralkodása alatt az angol flotta technológiai szempontból legkevesebb 50 évvel elõzte meg ellenségeit, az újítások elõnyeit még két évszázad múltán is sikeresen kamatoztatta Nelson admirális.