2024.04.25. - Márk

A lottófõnyeremény a polgármester csókja!

A lottófõnyeremény a polgármester csókja!
Lemezen akarja kiadni a dalait, lottón kisorsolni a csókjait és belépõt akar szedni a temetõkben.

A kijevi fõpolgármester különös ötletei még az amúgy az ukrán valóságon megedzett jámbor fõvárosiak idegeit is borzolják.

Másfélezer kijevi, vállalkozók és orvosok tiltakoztak a héten az önkényeskedõ Leonyid Csernoveckij ellen, akire robbanékony természete miatt ráragadt a "minden marslakók polgármestere" és a "Ljonya Kozmosz" gúnynév.

Csernoveckijt, az egyik legnagyobb ukrán bank volt fõnökét 2008 májusában választották újra elõre hozott polgármester-választásokon, amelyet a parlament a fõváros telkeinek osztogatását övezõ botrányok miatt írt ki.

A korrupciós vádak ellenére az 57 éves, hol Maybachon, hol Rolls-Royce-on közlekedõ politikust újjáválasztották a "bábuskák", a polgármesteri hivatal támogatásából részesülõ idõs, szegény sorsú nõk szavazatainak köszönhetõen.

Míg az országra súlyos csapást mért a világgazdasági válság, Csernoveckij a legvadabb ötleteket dobja be a város kasszájának - és a rossz nyelvek szerint - saját zsebének megtöltésére. Az elmúlt hónapokban a polgármesteri hivatal fizetõssé akarta tenni a fõvárosban az alkotmány által garantált egészségügyi szolgáltatásokat, pénzt szedni a temetõkbe behajtó gépkocsik után és ötszörösre emelni a kommunális szolgáltatások árát.

A Korreszpondent.net hírportál szerint a polgármesteri hivatal vacsorákat szervezett üzletemberek számára, ahová a belépõk 5000 és 50.000 ezer dollár (1,2 millió, illetve 11,7 millió forint) közötti összegek voltak. Az nyugdíjasokat is speciális intézményekben akarják elhelyezni, hogy a lakásukat bérbe adhassák. A polgármester - szavai szerint - mindent hajlandó árverésre bocsátani, még "a levegõt is, amit beszívunk".

"A bábuskáimnak van erre szüksége" - így a fõpolgármester, aki egy nigériai által Kijevben megalapított protestáns egyház híve. Az egyházalapítót a rendõrség mellesleg csalással gyanúsítja.

A legvadabb ötlet mégis a polgármester csókjainak és ölelésének a kisorsolása. "Mindent lehet nyerni: autókázást a páncélozott Mercedesemben, megcsókolhatnak, megölelhetnek, kaphatnak tõlem egy könyvet a sajtó elõtt" - írta a polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálon.

Csernoveckij énekesi pályával is megpróbálkozott: ebben a hónapban mutatta be zenei klipjét és bejelentette, hogy rövidesen lemeze jelenik meg a nyolcvanas évek kedvenc dalaival.

Az ötletek többsége korántsem nyerte el a kijeviek tetszését: 71 százalékuk elégedetlen a tevékenységével egy februári felmérés szerint.