2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fenyõ Miklós nyugdíjas lett!

Fenyõ Miklós nyugdíjas lett!
62 éves Fenyõ Miklós rockzenész, akit sikerei tényleg a csillagos égbe emeltek.

A kis Miki 1956-ban - tízéves korában - a szüleivel Amerikába került, s itt fertõzte meg a rock and roll.

Ekkor már élénken érdeklõdött a könnyûzene iránt, s nem is volt teljesen képzetlen, hiszen hatéves korától zongorázott. A család pár év után hazatért, Fenyõ Miklós pedig itthon hasznosította a nyugaton látottakat.

Elsõ önálló szerzeményét 16 évesen írta, a Csavard fel a szõnyeget címû dal ma már szinte klasszikus. A Hungária együttest - amely már második zenekara volt - húszévesen alapította, s egy évre rá megnyerték a Ki mit tud-ot, még abban az évben elhozták a Táncdalfesztivál közönségdíját, Fenyõ Miklós pedig azóta is a hazai könnyûzene fõszereplõje.

Eladott lemezei messze meghaladják az ötmillió példányt - csak a Hotel Menthol címûbõl több mint negyedmilliót vettek meg a rajongók. Ez utóbbi a színpadon is kirobbanó siker lett, az Operettszínházba alig lehetett jegyet kapni rá, s a musical fõszerepe nagyban hozzájárult Szulák Andrea népszerûségéhez is.

Az már csak hab a tortán, hogy Fenyõ Miklós fedezte fel és indította el a pályán Szandit, az elsõ hazai tinisztárt, de tõle sem pártolt el a közönség. Hagyományos karácsonyi koncertje, a Fenyõ-ünnep mindig az év egyik leginkább várt könnyûzenei eseménye.

Elismerései közül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje a legtekintélyesebb, rajongói pedig valódi csillagot jegyeztettek be a nevére. Így, ha a szerelmesek a Hotel Mentholból felnéznek az égre, Fenyõ Miklós csillagot is választhatnak maguknak.

Az életérõl szóló Made in Hungária címû filmet nagy sikerrel vetítik a hazai mozikban.
Kora alapján már jogosult az öregségi nyugdíjra, de esze ágában sincs még abbahagyni a zenélést.