2024.03.29. - Auguszta

A nõi mosoly ereje

A nõi mosoly ereje
Párizs - A nõnek, aki mosolyog, több esélye van arra, hogy a férfiak közeledni próbálnak hozzá. Eddig errõl a jelenségrõl csak bizonytalan és szubjektív adatok álltak rendelkezésre, most Nicolas Guérin francia kutató, a lorient-i Bretagne-Sud egyetem pszichológia és magatartás-kutatás professzora kísérletekkel is bizonyította ezt.

A kísérlet színhelye egy lorient-i bár volt, ahol Guérin egy húszéves nõt bízott meg, hogy két másodpercig nézzen szembe minden érkezõ férfival, aztán fordítsa el tekintetét. Az esetek felében a tekintet mosollyal párosult, a másik felében nem.
Utána a nõnek egy "célponthoz" közeli asztalhoz kellett ülnie és egy magazint kellett lapozgatnia. Egy munkatárs figyelte, hogy a férfi odapillant-e a nõre. (Volt olyan, hogy egyszerûen áttelepedett hozzá). Tíz perc múlva a nõnek távoznia kellett, bármilyen stádiumban is volt az ügy. Az eredmény: abból az 50 férfiból, akire a nõ rámosolygott, 11 követte, azokból, akik csak tekintetet, de mosolyt nem kaptak, csak kettõ.

Egy másik kutatópáros arra figyelt fel, hogy a felszolgálónõ, aki széles mosollyal dolgozott, nagyobb borravalókat kapott, mint az, aki csak a "minimális" derût sugározta.

Guérin egy kollégájával még 2004-ben azt is kimutatta, hogy a mosolygó stoppos lányt több férfi veszi fel a kocsijába. A professzor azt is bebizonyította, hogy a nõk mellbõsége is pozitív hatást vált ki ilyenkor a férfiakból. Egy fiatal nõ volt a csali, akinek mellbõségét különbözõ melltartókkal változtatták. Amikor kiskosarú melltartó volt rajta, 268 autósból 40 állt meg, hogy felvegye, amikor nagy, akkor már 60 - írta a Libération címû francia napilap.