2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Na végre! Lemondott Gyurcsány Ferenc!

Na végre! Lemondott Gyurcsány Ferenc!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfõ vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán.

A párnak két hete van arra, hogy megtalálja az új kormányfõjelöltet.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, azt kéri a kongresszustól, bízza meg a pártelnököt, a választmány elnökét és a szocialista frakcióvezetõt az új miniszterelnök megnevezésének elõkészítésével.

Gyurcsány Ferenc azt is javasolta, hogy hétfõn tájékoztassák errõl a parlamentet, kezdjék meg a tárgyalásokat az új kormányfõ személyérõl, és két hét múlva rendkívüli kongresszus jelöljön új miniszterelnököt. A pártelnök nem nevezett meg jelöltet maga helyett.

Ezt megelõzõen a reggeli órákban annyit már tudni lehetett, hogy a kormányfõ bizlmatlansági indítványt kíván benyújtani maga ellen a parlamentben, ám ilyen drasztikus lépésre nem lehetett számítani. Gyurcsány Ferenc ugyanis már korábban is kért maga ellen bizalmi szavazást. Az õszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, 2006. október 6-án a parlament 207 igen szavazattal 165 ellenében bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek és programjának.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig idén március 9-én jelentette be, hogy pártja konstruktív bizalmatlansági indítvány elindítását javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen. Közölte, hogy egy kérdõívet oszt ki a négy ellenzéki párt képviselõi között. Szavai szerint ezzel akkor azt akarták megtudni, hogy van-e 78 képviselõ, aki kormányváltást akar. Az ellenzéki pártok elutasították a kezdeményezést, az MSZP pedig hangsúlyozta: a kisebbségi kormány kitart 2010-ig.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány szabályait 1990-ben rögzítették az alkotmányban. Az alaptörvény kimondja, hogy a képviselõk legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyûlési képviselõk többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

A bizalmatlansági indítvány feletti vitát és szavazást legkorábban a beterjesztéstõl számított három nap után, legkésõbb a beterjesztéstõl számított nyolc napon belül kell megtartani.