2024.04.19. - Emma

Terence Hill, a spagetti-westernek hõse hetvenéves

Terence Hill, a spagetti-westernek hõse hetvenéves
Budapest - Március 29-én lesz 70 éves Terence Hill olasz filmszínész, a spagetti-westernek hõse, aki Bud Spencerrel a mozi egyik legendás párosát alkotta.

Terence Hill Mario Girotti néven született, apja olasz, anyja német volt, gyermekként élte át Drezdában a II. világháború bombatámadásait. Dino Risi rendezõ egy úszóversenyen fedezte fel a jó kiállású fiút, s 1951-ben szerepeltette Vakáció a gengszterrel címû filmjében. Érettségi után római színésziskolákban képezte magát, s három évig klasszikus irodalmat is tanult az egyetemen.
Még eredeti nevén tûnt fel 1959-ben a Karthágó lángokban, majd három évvel késõbb Luchino Visconti A párduc címû alkotásában. Nyelvtudásának köszönhetõen négy nagysikerû, német nyelvû Winnetou-filmben játszott, majd hazatért és készülni kezdett amerikai karrierjére. Nyelvtanára egy csinos amerikai lány volt, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Felvette felesége angolok számára könnyebben kimondható családnevét, összekapcsolva kedvenc olasz írója, a bölcselõ és államférfi Terenzio (angolosan Terence) nevével.

Végül mégsem Amerikában futott be: egy spagetti-western forgatásán a kiszemelt fõszereplõ lábát törte és õt kérték fel beugróként. Amikor bemutatták neki partnerét, Carlo Pedersolit, azt hitte, rosszul lát: egy teljesen amatõr hájpacni, aki még lovon sem ült soha. Bud Spencerrõl azonban - merthogy õ e néven lett ismert - kiderült, hogy mûvelt, sokoldalú, csupa szív ember, ráadásul tehetséges színész. Az 1967-ben forgatott Az Isten megbocsát, de mi nem címû film világsiker lett, és a páros egymás után kapta a jobbnál jobb ajánlatokat.

Generációk nõttek föl a jólelkû, de nem túl éles eszû, lapáttenyerû szakállas mackó (Bud Spencer) és a fürge, ravaszdi, állandóan mosolygó karcsú legény (Terence Hill) filmjein, amelyekben átlag félpercenként elcsattan egy hatalmas pofon. Humor, bohóckodás oldja a verekedõs jeleneteket, e filmek - csak néhány mutatóba: Az ördög jobb és bal keze, Különben dühbe jövünk, ...És megint dühbe jövünk, Én a vízilovakkal vagyok, Kincs, ami nincs - egyszerre használják és parodizálják a spagetti-westernek hatásmechanizmusát.

Forgattak bûnügyi vígjátékokat és szórakoztató kalandfilmeket is, a filmtörténet egyik legnépszerûbb és legsikeresebb párosa lettek. Sõt, külön is megállták a helyüket: Terence Hill 1973-ban Henry Fondával forgatta a Nevem: Senki címû akcióvígjátékot, amelyet Sergio Leone rendezett. 1985-ben 15 közös film után barátságban váltak el útjaik Bud Spencerrel, de kilenc év múlva ismét együtt komédiáztak és pofozkodtak a Karácsonyi bunyó címû moziban. Hill 1990-ben rendezõ-színészként filmre vitte a Lucky Luke-sorozatot nyolc részben, a 2000-ben forgatott Don Matteo-sorozat, amelyben egy papot játszik, Olaszországban több mint kilencmillió nézõt tudott lelkesíteni.

Hiába varázsolt el sok nõi nézõt Terence Hill vakítóan kék szeme, csibészes tekintete, õ évtizedek óta boldog házasságban él feleségével egy amerikai farmon. Megvalósították közös álmukat: kertészkednek, állatokat tartanak, szinte remeteéletet élnek.