2024.03.29. - Auguszta

Változások a brit trónöröklésben!

Változások a brit trónöröklésben!
Nem kell ragaszkodniuk protestáns házastárshoz a brit trón jövõbeni várományosainak, és a fiú utódok trónöröklési elsõbbsége is megszûnik, ha a brit kormány által most elkezdett, hosszasnak ígérkezõ törvénymódosító folyamat sikerrel jár.

Pénteki londoni beszámolók szerint Gordon Brown miniszterelnök közvetlenül II. Erzsébet királynõvel kezdett egyeztetést az utóbbi több mint három évszázad legsarkalatosabbnak ígérkezõ monarchikus reformjáról, és a Windsor-ház nem zárkózik el a felvetések megfontolásától.
Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement gondoskodik a mai napig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sõt még olyan sem, akinek a házastársa "pápista".

A jogszabály a holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvénykezési aktusa volt. Vilmos, aki a katolikus II. Jakab elzavarása után ült az angol trónra, igyekezett a katolicizmus szellemét is mindörökre távol tartani a koronától.

Jóllehet a törvény ma már egyértelmûen ütközik a vallási megkülönböztetést tiltó brit és európai uniós jogszabályokkal, a brit kormányok eddig ódzkodtak attól, hogy belekezdjenek a trónutódlási jog reformjába, mert ennek rendkívül összetett járulékos kihatásai vannak.

A módosítást el kell fogadtatni például a Nemzetközösség mindazon országainak - például Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak - a parlamentjeiben is, amelyek jelenleg is a brit uralkodót ismerik el államfõjüknek, sõt hírek szerint a brit kormány arra törekszik, hogy a jórészt egykori brit gyarmatokból álló, 54 tagú Commonwealth mindegyik tagállama járuljon hozzá a változtatáshoz. Ez derûlátó becslések szerint is hosszú éveket venne igénybe.

A több mint háromszáz éves törvény alapján érvényben lévõ tilalom ma is közvetlenül érinti a brit királyi család tagjait.

Peter Phillips, Anna hercegnõnek, II. Erzsébet királynõ leányának fia például egy katolikus kanadai hölgynek esküdött örök hûséget tavaly májusban, és ehhez hivatalosan le kellett volna mondania trónigényérõl, ha arája nem tért volna át az anglikán hitre.

A kormány által tervezett módosítások ugyanakkor nem terjednének ki magára az uralkodóra, vagyis katolikus királya vagy királynõje továbbra sem lehetne Nagy-Britanniának. A mindenkori uralkodó hivatalos címei közé tartozik ugyanis "a hit védelmezõje", ami azt jelenti, hogy õ az anglikán egyház vezetõje, és az õ felelõssége az anglikán világunió legfõbb vallási fõméltóságának, Canterbury érsekének a kinevezése.

Így bármely jövõbeni uralkodói leszármazottnak - ha igényt formál a trónra - szintén a protestáns hitben kell majd nevelkednie, akkor is, ha egyik szülõje katolikus.

A tervezett módosítások ugyanakkor eltörölnék a férfi trónörökösök automatikus elsõbbségét is, vagyis ha az uralkodó elsõszülött gyermeke leány, mindenképpen õ kerülne az elsõ helyre a trónutódlási sorrendben.

A reformot a britek nagy többsége támogatja. A BBC pénteken közölt gyorsfelmérése szerint az alattvalók 89 százaléka mond igent a királyi ház nõi tagjainak egyenjogúsítására, és 81 százalék helyeselné, ha az uralkodónak lehetne katolikus házastársa.

A monarchia intézménye is népszerû: a válaszadók 76 százaléka továbbra is a királyság államformáját támogatja.