2024.04.18. - Andrea, Ilma

Bangó Margit mulat, mert jól érzi magát

Bangó Margit mulat, mert jól érzi magát
Bangó Margit a fiatalokhoz szól új lemezével, amelyet lányával, Marikával és a Szlovákiából érkezett Rigó Jancsival készített pályafutásának 40. évfordulójára. Errõl beszélgetve sem mulasztja el, hogy szót emeljen a cigányzene régi rangjának visszaszerzéséért.

- A lemez címe: "Mulatok, mert jól érzem magam..." illik rám: mindig mulatok, ha olykor sírva is - állítja a Kossuth-díjas énekesnõ. - Régebbi dalaimat - Gyere, táncolj cigánylány, Hosszú fekete haj, Halk zene szól az éjszakában - és a többit állandóan kérik, idõsebbek és fiatalok egyaránt. Figyelek a fiatalokra, de nagyon kritikus vagyok.
Segítem õket, hogy továbbadhassák a magyar és a cigánydalokat. Kultúránkon keresztül kell elfogadtatni magunkat, ez nagyon fontos a mai Magyarországon - magyarázza. Felidézi: amikor Vásárosnaményból felkerült, senki sem segítette. Ma jó érzés számára, ha utcán, piacon az emberek megszólítják, megölelik, megcsókolják.

- Kiknek a dalait énekli új lemezén?

- Többségében Marika lányom szerzeményei kerültek az EMI-nál megjelent lemezre. Õ nagyon tehetséges zeneszerzõ és szövegíró. Magam is írtam zenét és szöveget, s hallható a CD-n tradicionális magyar népdal átdolgozása is. Meglepetés a Bomba címû magyar cigánydalból készült bossa remix, amely fiataloknak szól. A Petõfi Rádió már rákapott - újságolja. - A lemez végig vidám, kell egy kis jókedv ebben az elkeseredett országban! A Csak rád gondolok címû lírai záródalt én írtam. Talán még a Halk zene szól az éjszakában címû, régóta verhetetlen, kétszeres platinalemez dalomat is legyõzheti. Minden CD-re jut lírai dal, mert a lelkemnek és az embereknek is fontos. A koncerteken a közönségen "próbálom ki" a dalt. Figyelem az arcokat, boldog vagyok, amikor látom megnyílni az "égi csatornákat" az emberek szemébõl.

- A lemezen Rigó Jancsi is énekel...

- A fiatalember Szlovákiából, a Csallóközbõl jött, tehetsége és tudása fantasztikus. A két fiatallal óriási sikerünk van a színpadon. Amikor három szólamban énekelünk, úszom a boldogságban. Koncertjeimre nemcsak az 50 fölöttiek kíváncsiak, jönnek a 4 évestõl a 100 évesig - mondja a cigányzene és a magyar nóta "királynõje", akinek a repertoárján több mint ezer dal szerepel.

- Sok sikeres nótája nem került a mintegy huszonöt lemezére...

- Össze kellene írnom, hány nótát ismerek - mondja elgondolkodva, majd felidézi: fiatalon Brüsszelben dolgozott 4 és fél évig. Elegáns étteremben lépett fel, a belga király is járt oda. Úgy hirdették: Vulkán a jégen. Rengeteg magyar lakott ott, sokan nem járhattak haza. Kértek tõle operettet, Erkeltõl a Hazám, Hazámat, zsidó dalokat, Horváth Jenõ, Eisemann Mihály slágereit, irredenta nótákat.

- Szégyelltem, hogy nem tudok semmit, hiszen még csak hatvan-hetven dalt ismertem. Így délutánonként, a mûsorkezdésig a zenészekkel tanultam. Küldtek nótákat otthonról is, hiszen zenészcsaládba születtem. Amikor Amerikába, Kanadába, Izraelbe mentem, már szinte nem volt dal, amit ne tudtam volna. Egyszer elvittek egy operaénekeshez hangképzést tanulni. Azt mondta: "maga Carmen lesz!" - emlékezik. Bangó Margit azonban nem Carmen, hanem magyarnóta- és cigánydal énekes akart lenni. Példaképei közül Kovács Apollónia az elsõ, szinte az istennõ számára, és nagy tisztelõje Olivera Vucso szerb cigány énekesnõnek, aki szerepelt a Találkoztam boldog cigányokkal is címû filmben.

Dalai saját életébõl táplálkoznak. A magyarnótán, a cigánydalokon kívül külföldi dalokat is énekel, ezek szövegét átírja. Az emberek érzik belõlük a fájdalmat, az õszinteséget, a zenei alázatot, a másság tiszteletét.

- Ez utóbbi nagyon fontos, ezt tanítom a fiataloknak - jegyzi meg.

Öt évig súlyos beteg volt, tüdõembóliát, mellrákot sikerült túlélnie.

- Akkoriban én, a legsúlyosabb beteg vigasztaltam a többieket. Énekeltem nekik, imádkoztam is, hiszen gyakran foglalkozom a Bibliával, ismerem az evangéliumokat. Istenre és az orvosokra bíztam magam, s meg akartam gyógyulni. A rákot le lehet gyõzni, akarattal, hittel - állítja meggyõzõdéssel.

- Négy földrészt is bejárhatott pályája során...

- És az adott ország nyelvén mindig megtanultam egy ismert dalt. Csak Ausztráliába nem jutottam el. Már nem akarok hosszú turnékat.

Arra a kérdésre, hogy milyen a cigányzene helyzete, elpanaszolja: a rendszerváltás óta eltûntek a cigányzenészek az éttermekbõl, noha rengeteg a tehetség. Valamikor mindenfelé cigányzene szólt. Jó ebédhez szólt a nóta a rádióból, volt muzsika a televízióban is. Mára a Rádió C maradt, a médiát is felelõsnek érzi a hanyatlásért. A híres cigányzenészek sem akarják zenére tanítani gyerekeiket.

- A kultúráért felelõs embereknek össze kell fogniuk, hogy a kerthelyiségekben, a híres vendéglõkben megint legyen cigányzene! Most hová vigyem külföldi barátaimat cigányzenét hallgatni? Pedig a cigányzene nem halhat ki! Minden ország büszke népzenei kultúrájára. Magyarországon a cigányzenészek adták tovább a népdalokat, õk csinálják ma is - magyarázza.

A mûvésznõ a jubileum alkalmából több kiadvánnyal és egy nagykoncerttel lepi meg közönségét, melyrõl részleteket nem árult el. Jelenleg saját együttesével, a Bangó Gipsy Banddel és tánczenekarával turnézik. A Száztagú Cigányzenekarnak 14 évig volt a szólistája, pár év kihagyás után megint fellép nagy koncertjeiken.

Szereti az operát, a dzsesszt. Amikor nincs fellépése, a család, az unokák, a sütés-fõzés foglalja le. És a virágok: 98 tearózsája van. Velencefürdõi nyaralója a béke szigete - büszkélkedik a beszélgetés végén.