2024.04.23. - Béla

Nézzük meg az állami vezetõk kereseteit!

Nézzük meg az állami vezetõk kereseteit!
A gazdasági válság a középosztályt padlóra küldheti: nem úgy nagy állami vállalatok vezetõit.

Az állami vezetõk kereseteit nehéz havonkénti lebontásban összegezni, hiszen a havi néhány milliós fizetés mellé számtalan egyéb juttatást zsebelnek be. E miatt leginkább éves szinten lehet megítélni az összegeket.

Ez alapján a listát Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója vezeti. Évente 78.672.000 forintot vihet haza.
A több mint két éve kinevezett vezérigazgató alapbére 3,42 millió forint havonta, ehhez jön egy 400 ezer forintos tiszteletdíj, aminek pontos miértjérõl nincsenek információink. További juttatásként az éves alapbér 80 százalékát kaphatja meg, plusz felsõ-középkategóriás személygépkocsit és mobiltelefon-használatot.

Szabó Pál évi 76, 93 milliójával csupán a második. A Posta volt vezérigazgatójának vezetõként az alapbére 2.549.000 forint volt. 2007-ben erre felvette az éves alapbére 80 százalékát prémiumként. E mellett jutalom címszó alatt ugyanebben az évben öt havi alapbérét fizették ki neki.

Kocsis István botrányok sorával tarkított vezetése idején a Magyar Villamos Mûvekben 2.584.000 forintos fizetést vihetett haza. Prémiumként 2007-ben szintén éves alapbérének 80 százalékát vitte haza, majd háromhavi alapbérének megfelelõ összeget kapott jutalomként, hogy ilyen hatékonyan vezette a céget.

A Szerencsejáték Rt. élén álló Székely Gábor 55.930.000 forinttal lehet évente gazdagabb. A BKV Rt. felügyelõbizottságának elnökeként is tevékenykedõ SZDSZ-es Székely havonta 2.185.000 forintot dughat zsebre, ehhez jön a szokásos 80 százalékos prémium, majd a változatosság kedvéért négyhavi plusz jutalom.

Tátrai Miklós Zoltán, aki annak a Nemzeti Vagyonkezelõnek a vezérigazgatója, amelyik hónapokig próbálta eltitkolni az állami cégek vezetõinek fizetését, évente 42 millióval növelheti számláját. Havi alapbére 3,5 millió.

Ha a magánszférához hasonlítjuk, ezek a hatalmas összegek nem is tûnnek olyan soknak. A versenyszférában a vezetõk bõven keresnek ennyit, sõt a csúcsvezetõk alatt is találhatók ilyen nagyságrendû fizetések. A probléma azonban az, hogy míg a versenyszférában valóban a rátermettség, a valódi szaktudás szükséges ahhoz, hogy érvényesüljön az ember - ott létérdek, hogy a céggel egyre jobb eredményeket, növekvõ bevételeket érjen el - addig az államiban ez nincs így.

Ha megnézzük az állami vállalatok vezetõit, kiderül, egy boldog nagy család, akik egyik székbõl ülnek a másikba. Hol itt, hol ott bukkannak fel, felügyelõbizottságokban, vezérigazgatóként, vagy épp kuratóriumi tagokként. (Kocsis István például a Paksi Atomerõmû élérõl jutott az MVM élére, majd nemrég megkapta a BKV vezetését is.)

Az, hogy kiderült mennyit is keresnek az állami vezetõk és lehet rajta nyálat csorgatni, meg szitkozódni, csupán a történet egyik fele. A másik, a mélyebb, és egy normális demokráciában súlyosabb, az módszer, ahogy kiderült. Hosszú pereskedésébe került, míg végre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ elvesztette a pert, és kötelessé vált nyilvánosságra hozni a csúcsfizetéseket.

Az itt bemutatott emberek ugyanis a mi adóforintjainkból élnek ilyen életszínvonalon, használják a gépkocsikat, mobilokat, és tömik a bankszámlát. Azt pedig per nélkül köteles bemutatni az állam, mire költi a pénzünket. Ám ez az állam, még nem az az állam, ami ezt a lépést csak úgy, esetleg némi nógatásra, de megteszi. Ez az állam képes volt hosszú hónapokat vitázni azon, vajon elárulja-e mennyit is fizet az emberek által befizetett adóból saját cégvezéreinek. Ez sokkal felháborítóbb, mint maguk a számok. Ebbõl ugyanis azt a következtetést lehet levonni, hogy az adófizetõk pénze bármire felhasználható, nem kell vele elszámolni – ahogy diktatúrákban szokás.