2024.04.23. - Béla

Használt pelenkából energiát állítanak elõ!

Használt pelenkából energiát állítanak elõ!
"Windel Willi", azaz Pelenka Vili felirat áll a németországi Meckenbeuren település ipari létesítményén. A pelenkákon kívül eldobható kesztyûket, kórházi molton-alátéteket, inkontinencianadrágokat és más, a betegellátásban alkalmazott eldobható termékeket is átvesznek itt a megsemmisítéshez.

A gazdaságos mûködéshez legalább tízmillió pelenkára van szükség évente az égetõmû feltalálója, Marco Nauerz építészmérnök szerint, a teljes éves kapacitás pedig huszonhatmillió pelenka.

A Die Welt címû német lap online kiadása szerint faforgácsot tesznek a nedves pelenkákhoz, hogy a tûz ne aludjon el. Nauerz szerint a kellõ hõfok garantálja, hogy az égés közben ne keletkezzen semmilyen mérgezõ gáz. A felszálló hõt vezetékekbe pumpálják.

Az itt elõállított energia egyik felhasználója egy két kilométerre lévõ, sérülteket foglalkoztató intézmény, amely az üvegházát fûti vele. Egy 7,5 tonna kapacitású mosoda is a felhasználók közé tartozik, továbbá egy üzemi konyha, amely a forró gõzzel készít el mintegy 2800 adag ételt. Az égetõt mûködtetõ Liebenau alapítvány pedig az itt termelt forró vizet használja fel intézményeiben. "Száz százalékos energiakihasználtsággal mûködünk" - mondja büszkén Marco Nauerz.

Immár csaknem 120 intézmény és közösség fizet azért, hogy leadhassa használt pelenkáit. A kisgyermekes és rászorulókat gondozó családok anyagilag jobban járnak, mivel kevesebb hulladékdíjat kell fizetniük - nekik nem kell fizetniük a pelenkazsákokért, csupán azt kell vállalniuk, hogy a teli zsákokat leadják a hulladékgyûjtõ állomáson. A 27 ezer lelket számláló Wangen város 2008 februárjában csatlakozott, a 14 ezres Bad Wuzach egy éve.

Az osztrák székhelyû Mawera cég elsõsorban fatüzelésû erõmûveket épít. Markus Kornfeld üzemvezetõ szerint azonban már olyan tüzelõanyagokkal is kísérleteznek, mint az olívabogyó magja, a szennyvíziszap vagy a kakaóbab héja.

Ezúttal azt a feladatot kapták a fejlesztõk, hogy pelenkaégetõt tervezzenek. A prototípust Nauerz és csapata addig javítgatta, amíg igényeiknek meg nem felelt, és 2009 áprilisától kezdve most már kifogástalanul mûködhet. A találmányt és a Windel Willi nevet Nauerz levédette. Németország a mérnök becslése szerint mintegy húsz "Pelenka Vilit" bírna el anélkül, hogy elfogyna a tüzelõanyag.