2024.04.18. - Andrea, Ilma

Kullancsveszély! A nyár legnagyobb veszélyforrása a kullancs?

Kullancsveszély! A nyár legnagyobb veszélyforrása a kullancs?
Ilyen gyönyörû tavaszunk régen volt már, szinte fáj, hogy búcsúznunk kell kedvenc évszakunktól.

A gyerekeink kevésbé bánkódnak az idõ múlásán, nekik örökkévalóságnak tûnik minden májusi nap. Alig várják, hogy végre a táblára írhassák csupa nagybetûvel: VAKÁCIÓ

Ha nyár, akkor nyaralás, útra kel az ország. Van, aki távoli vidékeken piheni ki éves fáradalmait, van, aki a családjával itthon utazik gyönyörû tájakra.
A gyerekek zöme nem csak a szüleivel nyaral, hisz hosszú a nyár, és aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra is.

Ha nyaralunk, ezt legtöbbször a természetben tesszük, mert a nyárban az a legjobb, hogy végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fû, fa, virág terem: az erdõkben, mezõkön, vízparton, parkokban. Ám, ha kitesszük a lábunkat hazulról, számíthatunk arra, hogy a szabadban lesz olyasmi is, ami csíp, szúr, fájdalmat okoz - amit jobb elkerülni.

Az csak apró kellemetlenség, ha például a csalán hozzánk ér, és égeti a bõrünket. Ám a zöldben, a füveken, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró kullancsok, amelyek ha belénk fúródnak, megfertõzhetnek minket. Például Lyme-kórral, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha idõben észreveszik.

A kullancs okozta igazi veszély azonban, a vírusos agyvelõ- és agyhártyagyulladás. Ez a Lyme-kórnál ritkább, de jóval súlyosabb kórkép. Itt a halálos kimenetel sem ritka, és a betegeknek majdnem a fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a bajt? Elõször is húzzunk zoknit, hosszúnadrágot, valamint kenjünk a bõrünkre speciális rovartaszító krémeket. Esténként tartsunk „kullancs-vizitet”, és szedjük ki magunkból, egymásból az esetleg mégis befúródott élõsködõket – erre a célra mindig legyen nálunk szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedõ eszköz.

Bármennyire óvatosak vagyunk, nem biztos, hogy el tudjuk kerülni, hogy a kullancs meg ne fertõzzön minket. Az agyvelõ- és agyhártyagyulladás ellen kérjünk védõoltást, amellyel megelõzhetjük a bajt. A teljes védettség kialakulásához három oltásra lesz szükségünk. Az elsõ két oltás között négy hét kell, hogy elteljen, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes.

Szinte látom magam elõtt az ijedt szülõi arcokat: a gyereke két-három hét múlva indul az iskolai táborba – most már késõ, lekéste az oltást?

Szerencsére nincs veszve semmi. Ha szorít az idõ, de a gyerek (vagy felnõtt) indulásáig azért még van legalább 14 napunk, kivédhetjük a kullancscsípés okozta agyvelõgyulladást. Kapható ugyanis olyan oltás, amelynél az elsõ két vakcina beadása között nem muszáj várni négy hetet, és már két hét múlva be lehet adni a következõ oltást.

Ennél az úgynevezett. „gyorsított oltási sémánál” már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelõ védelem. A szülõ megkönnyebbülhet, ám ne feledkezzen meg az 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról!