2024.04.24. - György

Meghalt Michael Jackson

Meghalt Michael Jackson
Az ötven éves énekest szívleállás miatt szállították kórházba, a TMZ híroldal szerint az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Az LA Timesnak kórházi források megerõsítették a sztár halálhírét. A kórház elõtt rajongók százai gyûltek össze, hogy emlékezzenek. A TMZ Los Angeles-i bulvárlap információi szerint szívroham gyanújával kóráhzba szállították Michael Jackson-t, aki a kórházban meghalt. Michael Jackson már eszméletlen volt, és nem lélegzett, amikor a mentõk megérkeztek Holmby Hills-i bérelt házába, közölte az AFP.
A mentõk szóvivõje csak annyit mondott, hogy a beteget a UCLA Medical Centerbe szállították, amely két mérföldre, vagyis alig pár percre van a háztól, ahol a sztár rosszul lett. A TMZ információi szerint azonban a kórházban az orvosok már nem tudták megmenteni.

Késõbb a LA Times is megerõsítette a sztár halálhírét, majd magyar idõ szerint éjjel fél kettõkör a megyei halottkém hivatala is bejelentette, hogy Michael Jackson halott. A halottkém szerint a halál idõpontja helyi idõ szerint délután 2 óra 26 perc, az elsõdleges szakértõi vélemények szerint a halál oka a keringés összeomlása volt. A halottkém szerint azonban pontosabbat csak a boncolás után lehet majd mondani.

A CNN értesülései szerint Michael Jackson családtagjai a kórházban voltak a halál után egy órával, ahol akkor már több száz rajongó gyûlt össze. Többen mécseseket és virágokat helyeztek el a kórház bejáratánál. A CNN képei alapjén nem csak Los Angelesben, de például Harlemben is az utcán emlékeznek az emberek Michael Jacksonra.

Nem volt jól?

Az elmúlt hónapokban a sajtó Michael Jackson nagy visszatérésétõl volt hangos, az énekes Londonban akart stadionkoncertet adni, késõbb már tíz állomásos turnéról volt szó, amely folyamatosan újabb helyszínekkel és idõpontokkal bõvült. Közben a sajtó arról írt, hogy az énekes bõrrákban szenved, állandó fájdalmai vannak, evési problémákkal küzd, és krónikus gyomorvérzése is van.

Ian Halperin brit újságíró orvosi szakvéleményekre hívatkozva azt állította, hogy a sztárnak sürgõs tüdõátültetésre lenne szüksége, szinte teljesen megvakult, csak tolószékkel képes közlekedni, illetve, hogy súlyosbodott vitiligó nevû, pigmenthiánnyal járó betegsége.

Világsztár a vidámpark mélyén

Michael Jackson már öt évesen fellépett testvéreivel, az elsõ igazi sikereket azonban akkor érték el, amikor 1967-ben megnyertek egy tehetségkutatót Harlemben. Ezután szerzõdtette le õket a Motown, az egyik legnagyobb, fekete mûvészeket futtató kiadó, ahol 1976-ig tizenegy albuma jelent meg az együttesnek. A Motownnál több mint 100 millió lemezt adott el a Jackson Five, majd 1976-ban az Epichez igazoltak, szerzõi jogi viták miatt már The Jacksons néven.

Michael Jackson az együttes szétesése után fimszerepet kap az Ózban, ahol Diana Ross partnere lesz. Elsõ szólólemeze 1979-ben jelent meg Off the Wall címen, amibõl világszerte húszmillió darabot adtak el. Ezután jelent meg 1982-ben a legendás Thriller, olyan nagy slágerekkel, mint a Billie Jean, vagy a Paul McCartney-val közösen írt The Girl is Mine.

Michael Jackson ekkor már szupersztár, így 1985-ben Lionel Ritchie-vel együtt megírhatja a We Are The World címû számot, amivel a kor leghíresebb elõadóival összeölelkezve, fülhallgatóra szorított kézzel énekelve az afrikai éhezõkön akar segíteni.

A bulvármédia 1986-ban kezdett el rászállni a popvilág legfontosabb szereplõjére, akire azt mondták, legalább olyan meghatározó volt a könnyûzenében, mint John Lennon. Ekkor jelentek meg róla azok a hírek, hogy Jackson oxigénsátorban alszik, hogy lassítsa örögedési folyamatát. A hír ugyan nem volt igaz, hiszen az énekes azért készíttetett magáról olyan képet, amin oxigénkapszulában fekszik, mert ezzel akarta promótálni a Captain EO címû filmjét. Jackson ekkor esett át élete negyedik plasztikai mûtétjén. Férfiasabban akart kinézni, ezért extra arccsontot rakatott be magának. Arról is cikkeztek már, hogy egy csimpánzzal él együtt.

Jackson ebben a korszakban kezdett el fogyókúrázni, mert táncos alkatot szeretett volna elérni. Testsúlyingadozásai miatt ráfogták, hogy anorexiás, azt viszont szakorvosok is megállapították, hogy van egy olyan pszichológiai problémája, ami miatt nem tudja, hogy néz ki valójában.

Man In The Mirror vagy a The Way You Make Me Feel), ami ugyan nem fogyott annyira, mint a Thriller, tavalyig 30 millió példányban kelt el. A Baddel Jackson két évig turnézott. 1988-ban adta ki elsõ önéletrajzi könyvét a Moon Walkot. Ebben a Jackson 5-os megpróbáltatásairól, apja kegyetlenségérõl és a gyerekkori bántalamazottságáról is írt. Ebben az évben vette meg a hírhedt Neverland farmot 17 millió dollárért, aminek 11 négyzetkilométeres területen volt óriáskerék, mozi és állatkert is. A King of Pop nevet állítólag 1989-ben kapta Elizabeth Taylortól, aki egy díjátadón "the true king of pop, rock and soul" - ként konferálta fel.

1991-ben 65 millió dolkláros szerzõdést írt alá a Sonyval, és tavasszal kijött új albuma, a Dangerous, ami világszerte 32 millió darabban kelt el, a Remember the Time, a Heal the World lettek a legnagyobb slágerek. Ezután alapította meg a Heal the world nevû alapítványát, amivel afrikai AIDS-es gyerekeken akart segíteni, sok-sok millió dollárt gyûjtött rá össze.

1993-ban pályája csúcsán együtt zenélt Bill Clintonnal az elnöki beiktatási rendezvényen, és koncertet adott a Super Bowl szünetében.

Kétszer vádolták meg kiskorúak megrontásával, elõször 1994-ben, akkor a tizenhárom éves Jordan Chandler vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta. A rendõrség akkor több házkutatást is tartott Michael Jackson birtokán, az ügyben megszólalt Michael Jackson testvére, LaToya is, aki szerint az énekes gyakran napokra bezárkózott fiatal fiúkkal a hálószobájába, majd több százezer dollárról szóló csekkeket írt a fiúk szüleinek.

A Jordan Chandler elleni nemi erõszak ügyében azonban nem emeltek vádat, mivel Michael Jackson peren kívül megegyezett a szülõkkel, akik visszavonták a vádakat. Egyes források szerint 22 millió dollárba került a fiú hallgatása.
Filmszerepei

Elsõ filmszerepét az Óz a csodák csodájának feldolgozásában vállalta, a Madárijesztõt játszotta benne. Aztán Coppola Captain EO-jában lehetett látni ûrparancsnokként, aki az Anjelica Huston által alakított gonosz királynõ ellen harcolt. A Men In Blackben felajánlottak neki egy szerepet, amit visszautasított, de a Man In Black 2-ben elvállalta M Ügynök szerepét. Késõbb a Miss Cast Away címû B-kategóriás filmben ennek a szerepnek a paródiáját, MJ Ügynököt játszotta el.

A The Simpsonsban is szerepelt, a harmadik szezon elsõ részében, a Stark Raving Dad címûben Leon Kompowsky hangját adta, de csak John Jay Smith álnéven kreditálták. A híres Do the Bartman számot õ írta (nem jegyezte a saját nevén), és a Happy Birthday Lisa Nova címû részbe is írt egy dalt.

Ugyan nem szeretett volna, de mégis szerepet kapott South Park nyolcadik szériájában, a 2004-es The Jeffersons címû rész róla szólt. Az alaptörténet szerint Mr. Jefferson (Michael Jackson) túl elfoglalt, hogy fiára, Blanketre vigyázzon, ezért Kyle-ék veszik át az apaszerepet, míg Cartman mély barátságot köt Mr. Jeffersonnal. [1]

1994-ben jött a hír, hogy Jackson elvette feleségül Elvis Presley lányát, Lisa Marie Presleyt, majd két évvel rá elváltak. HIStory címû duplaalbumát 1995-ben adta ki 15 régi és 15 új számmal. A lemez világkörüli turnéjának ausztrál állomásán vett el feleségül a bõrgyógyászát, Deborah Jeanne Rowe-t, akivel akkor találkozott, mikor egy pigmenthiányos betegséggel (vitiligo) diagnosztizálták. Tõle született Jacko elsõ két gyermeke, Michael Joseph Jackson, Jr. (másnéven "Prince") és Paris Michael Katherine Jackson. 1999-ben elváltak, ekkor Jackson kapta meg mindkét gyereket.

Michael Jackson annyit jótékonykodott, hogy még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legjótékonyabb híresség a világon. A Nelson Mandela alapítványtól kezdve az Unescón át a Vöröskeresztig, mindenhol tevékenykedett, és jótékonysági akciókban is részt vett.

Jövedelmének nagy része nem is saját dalainak bevételébõl származott, ugyanis Jackson már a nyolcvanas évek elején üzletelni kezdett jogdíjakkal. Többek közt õ szerezte meg Eminem, Shakira és Beck dalainak jogait, de nála van az összes Beatles-dal joga is. Ez utóbbi miatt Paul McCartney (aki szintén jogdíjakat adott-vett) megharagudott rá.

Hat évig nem adott ki albumot, a 2001-es Invincible-t óriási várakozás, és a Sonyval való csúnya szakítás elõzte meg. Jackson harmadik gyereke, Prince Michael Jackson II., alias Blanket (paplan) 2002-ben született. Az anya kiléte soha sem vált nyilvánossá, csak annyit, tudni, hogy Blanket mesterséges megtermékenyítéssel, Jackson saját spermájából fogant.

2005-ben újabb gyermekmolesztálási ügybe keveredett, ezúttal a 13 éves Gavin Arvizo megrontásával vádolták, a rendõrség ebben az esetben is több házkutatást tartott, és végül két évvel az ügy kirobbanása után vádat is emeltek. Michael Jacksont ekkor pszichológus is megvizsgálta, aki szerint az énekes érzelmi világa éppen olyan mint egy tízéves gyermeké. Az üggyel kapcsolatban a Larry King Show-ban Elizabeth Taylor is megszólalt: õ azt mondta, hogy gyakran aludt együtt Michael Jacksonnal, akivel azonban csak rajzfilmeket néztek az ágyban.

Az énekes ebben a pedofil ügyének kirobbanásakor szokott rá a morfiumra és a Demerol nevû gyógyszerre, majd mindenféle stresszbetegségek jelentkeztek nála. Az öt hónapig húzódó pere után Bahrainba költözött, ahol Abdullah sejk vendégeként éldegélt. 2006 környékén már egyre gyakrabban lehetett hallani anyagi gondjairól. Eladta Neverlandet, de ez a bevétel semmi volt ahhoz képest a 270 millió dolláros kölcsönhöz képest, amit a kiadóvállalatát terhelte. A Forbes akkori közlése szerint Jackson még így is 75 millió dollárt keresett évente.

Magyarországon különösen népszerû volt, a Pecsában mai napig sikkerrel mûködik a fan klubja, ahol a hardcore rajongók között még mindig nagyrészt fiatalok vannak.

Idén jelentette be 50 állomásos koncertjét, amivel visszatért volna. A sorozat London legnagyobb koncerttermében, az O2 Arenában kezdõdött volna július 13-án. Eleinte csak tíz állomásról volt szó, de aztán egyre többet és többet kötöttek le. A hírek szerint orvosai több vizsgálatot is elvégeztek rajta, mielõtt koncertezni engedték volna, és nem találtak problémát. Halála elõtt a nagy visszatérésére gyakorolt.

Visszatérését több mint egymillióan láthatták volna, az összes jegy órákon belül elkelt. Állítólag csupán az elsõ tíz koncert 50 millió fontot hozott volna Jacksonnak.

(index)