2024.03.29. - Auguszta

Túl a 40. születésnapján Edward Norton!

Túl a 40. születésnapján Edward Norton!
Nem sok gondja akadt eddig az életben. Dúsgazdag család sarja, egyik gyáriparos nagyapja alapította Columbia városát, a Carter-kormányzat alatt pedig az apja volt a szövetségi fõügyész.

A kis Edward bármit kitûzhetett célul, ötévesen a Hamupipõke musical hatására színész akart lenni, hát az lett, nyolcévesen már színpadon szerepelt.

Aztán a japán küzdõsportokba szeretett bele, erre elküldték Japánba, még a nyelvet is megtanulta.

Jó eszû fiú volt, diplomáját történelem szakon szerezte a Yale Egyetemen, az üzleti élettel is megismerkedett -sosem lehet tudni -, a nagypapa egyik cégénél dolgozott egy kicsit.

Végül a színészetet választotta, s mivel a modern drámaírás egyik óriása, Edward Albee vette pártfogásába, nem volt nehéz pályakezdése. Albee ragaszkodott hozzá, hogy õ játssza új darabjának hõsét, így Norton rögtön színpadi bemutatkozásakor fõszereppel kezdett.

Érdekelte a film is, de nem kellett, hogy a család saját filmstúdiót vegyen neki, mert elsõ filmszerepével lenyûgözött mindenkit. Már a forgatáson felfigyeltek rá, megnézte Woody Allen, aki rögtön leszerzõdtette, és mire a Legbelsõ félelem a mozikba került, már róla beszélt mindenki.

Legelsõ filmes alakításáért rögtön Oscar-díjra jelölték, s késõbbi filmjeiben is remekelt, de ezt az Amerikai história X, a Frida, a Pókerarcok vagy a Mennyei királyság láttán bárki tanúsíthatja. Kevés, ami nem sikerült neki az életben, talán csak egyetlen bánata van: nem tud olyan jól gitározni, ahogyan szeretne. Viszont remekül kosárlabdázik, szívesen hódol extrém sportoknak, ezért is volt meglepõ 2006-os balesete. Egy filmforgatáson ledobta a ló és megsérült a háta.