2024.04.18. - Andrea, Ilma

A BKV-nál senki nem tudott semmirõl!

A BKV-nál senki nem tudott semmirõl!
Újabb megdöbbentõ részletek derültek ki arról, hogy hogyan kopasztották meg az igazgatók a BKV-t úgy, hogy errõl állítólag senki sem tudott.

Titokban áramlottak ki a több 10 millió forintos jutalmak és 100 milliós végkielégítések, rejtve a vezérigazgató és a felügyelõbizottság vigyázó szemei elõl.

Legalábbis most a felügyelõbizottság elnöke és a BKV vezére is mossa kezeit.

A mai napig állítólag senkinek sem volt fogalma arról, hogy a cég igazgatói, fõosztályvezetõi között valaki 365 napos felmondással távozott. Vagyis kirúgása után még egy évig kapta a fizetését, és ezen túl felvette a több 10 milliós végkielégítést is.

Más BKV-s fõnökök a kirúgási pénz felmarkolása után azonnal elhelyezkedtek a BKV valamelyik leányvállalatánál. És olyan kirúgott vezetõk is voltak, akik a lelépési pénz kézhezvételét követõen még évekig dolgoztak a BKV-nak.

Az Akácfa utcában zajló törvénytelen és pofátlan akciók csak a felügyelõbizottság tegnapi ülésén derültek ki.

- Eltitkolták elõlem - állította Kocsis István vezérigazgató. - Amikor munkába álltam, elolvastam a 200 oldalas átadás-átvételi jegyzõkönyvet, de abban nem volt szó a menedzserszerzõdésekrõl és a prémiumrendszerrõl.

A felügyelõbizottság elnöke, Székely Gábor is tudatlanságban élte eddig az életét. - Nem tudtunk róla - mondta a szünetben. - Többször kértem az elmúlt évben, hogy vizsgáljuk meg ezeket a szerzõdéseket, de mindig leszavaztak - közölte Vitézy Dávid, a testület ellenzék által delegált tagja.

A felügyelõbizottság most 2003-ig visszamenõleg vizsgálja a jutalmakat és a végkielégítéseket. Annyi már most látható a papírokból, hogy 2007-ben módosították a BKV-s fõnökök szerzõdéseit határozott idejûre, ami lehetõvé tette, hogy 12 hónapos végkielégítéseket és 4 hónapos titoktartási pénzeket fizessenek ki.

Ebbõl azonban még nem jöttek volna össze az 50-100 milliós búcsúpénzek. A közlekedési cég közben megküldte a tanácsadói szerzõdések teljes dokumentációját a rendõrségnek egy feljelentés kíséretében, amelyben a vállalat azt kérte a hatóságtól: az anyagot büntetõjogi szempontból vizsgálják meg. A dolgozók tanúkénti meghallgatása a napokban kezdõdik.