2024.03.29. - Auguszta

Dutyiban ült az RTL klub sztárjának sofõrje

Dutyiban ült az RTL klub sztárjának sofõrje
Benkõ Dániel sofõrje majdnem három évet töltött börtönben. A férfi egyszer sikeresen, másodjára sikertelenül disszidált. Míg elsõ alkalommal a hazai helyzet, másodjára édesanyja elvesztése késztette arra, hogy elhagyja hazáját. Az árat azonban megfizette: nemcsak a börtönbüntetés letöltésével, hanem sportolói karrierjének feláldozásával is. "Dániába mentem, a kinti magyarokhoz. Távollétemben azonnal elítéltek, amirõl az édesanyám leveleibõl értesültem" - meséli Szabados Pál, aki telefon híján ugyancsak levél útján szerzett tudomást arról is, hogy édesanyja súlyosan megbetegedett.
"Édesapám 1962-ben hunyt el tüdõrákban, édesanyámnak pedig súlyos szívproblémái voltak. Ezért úgy döntöttem, hogy hazatérek. A nyomozók azonban már a repülõtéren vártak rám. A mai napig nem tudom, honnan tudták, hogy hazajövök" - mesélte a Napi Ásznak a sofõr, akit azonnal a Gyorskocsi utcába vittek.

"Szerencsére mindössze felfüggesztettet kaptam, így nem kellett a börtönbüntetést letöltenem. Édesanyám azonban meghalt '73-ban, így nagyon egyedül maradtam. Korábban az Újpesti Dózsa csapatában voltam hivatásos bokszoló, a disszidálásom miatt azonban onnan is eltiltottak. Annyira elkenõdtem, hogy 1976 õszén az egyik barátom személyigazolványával elindultam Jugoszláviába. Ez egy háromnapos kirándulás lett volna, én azonban azt terveztem, hogy újra disszidálok. A vonaton azonban lebuktam" - meséli Pál, aki azzal oldotta meg a helyzetet, hogy kiugrott a vonat ablakán és elmenekült.

"Mindössze három nap telt bele, és megtaláltak. Elõzetesbe helyeztek, majd a felfüggesztett büntetésem és az újabb disszidálásom miatt 36 hónapot kaptam" - mondta Benkõ Dániel sofõrje, akit sportoló múltja miatt nem ért különösebb atrocitás a börtönben, sõt egy hónappal korábban szabadult jó magaviselete miatt.