2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Bajban a bajnok

Bajban a bajnok
Egy nemrégiben megjelent könyvben is látható az emblematikus fotó. Barcelona kötöttfogású olimpiai bajnoka címeres mezben a dobogó tetején áll, és a nyakában lógó aranyérmébe harap.

Nem csalás, nem ámítás – igazi aranyból készült. Farkas Péter váratlanul szerezte az elõkelõ érmet, de nem érdemtelenül. Megdolgozott érte, valódi teljesítményért kapta. Aztán, valamikor, valami elromlott. A bajnok még versenyzett egy ideig, nyert is néha, de többnyire már nem a birkózószõnyegen, hanem a pesti éjszakában véghezvitt dobásairól számolt be a sajtó.
Fejcsóválással vettük tudomásul „csínytevéseit”, aggódtunk, amiért a mi fiúnk rossz útra tévedt. Sokan segítették Farkas Pétert, hogy sikeres sportolóból bûnözõvé váljék. Fõként azok, akik elhitették vele – meg persze a közvéleménnyel –, hogy egy ismert embernek többet szabad, mint másoknak.

A történet vége valahol várható volt: Farkas Péter testvérével és egy harmadik társukkal együtt nagyobb balhéba keveredett. Egy családi házban marihuánaültetvényt üzemeltettek – a bíró­ság hét év jogerõs börtönnel díjazta az egykori bajnokot. Mindez már távollétében történt – az elsõfokú ítélet tárgyalási szünetében ugyan­is Farkas kisétált a bíróság épületébõl, majd hivatalos szóhasználattal ismeretlen helyre távozott. Karácsony második napján kapták el a rendõrök, Andorrában. Budapesten élõ barátnõjével találkozott egy ottani szállodában, ha így jobban megfelel a pletykalapok­nak: a szíve buktatta le.

A bajnokból lett bûnözõ bulvárhõssé lett. A róla szóló tudósítások is mintha inkább a sajnálat hangján szóltak volna, amiért elõvigyázatlan volt, és elcsú­szott egy banánhéjon. Azt taglalták, miként tudott volna meglépni az õt üldözõ igazságszolgáltatás elõl. Ha egy kicsit jobban figyel, ha valamivel kevésbé magabiztos, sugallták a lapok. Pedig hát nyilvánvaló, hogy elsõsorban nem Farkas Pétert kell sajnálnunk, amiért sok más társához hasonlóan õt is utolérte az igazságszolgáltatás. Ennek a történetnek ugyanis nemcsak õ lett a vesztese – mi többiek is szegényebbek lettünk egy illúzióval.