2024.04.24. - György

Polanski pereli a médiát

Polanski pereli a médiát
Valóságos támadást indított a francia média ellen a párizsi bíróságon svájci házi õrizetébõl Roman Polanski: ügyvédjei kedden három olyan magazin ellen nyújtottak be magánélet megsértése miatti kártérítési kérelmet, amelyek a filmrendezõrõl és családjáról az elmúlt hetekben paparazzók által készített fotókat közöltek. A Journal du Dimanche (JDD), a VSD és a Voici elleni keresetet vizsgáló bíró, Anne-Marie Sauteraud közölte, hogy január 19-én dönt a kérelem ügyében. A Le Parisien címû napilap által publikált fotók miatt múlt héten indított perben egy másik párizsi bíró, Joel Boyer várhatóan pénteken hozza meg ítéletét.

Az ominózus képeket Polanski szabadlábra helyezésekor közölték a francia lapok. A fotókon a filmrendezõ feleségével, Emmanuelle Seigner színésznõvel és két gyermekükkel látható gstaadi házában, ahol házi õrizetben várja a svájci hatóságoknak az Egyesült Államokba történõ kiadatására vonatkozó döntését. "Csak azon fotók miatt kezdeményeztünk eljárást, amelyek tényleg sértik a magánélethez fûzõdõ jogokat" - mondta a keddi tárgyaláson Marion Grégoire ügyvéd. Elmondása szerint a "Polanski családot üldözik a fotósok". "Az információhoz való hozzáférés joga nem valósulhat meg bármilyen eszköz által" - hangsúlyozta a filmrendezõ ügyvédje.

A VSD ellen 55 ezer eurós kártérítési per indult egy teljes sorozat miatt, a Voici-tól és a JDD-tól viszont csak 10-10 ezer eurót követel Polanski, mert ez utóbbi lapok csak egyetlen "sértõ" fotót közöltek.

José Garcia, a VSD ügyvédje elutasította a család vádjait. "A képek közterületen készültek, és a család egymásra találását ábrázolják" - mondta az ügyvéd. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Polanski-gyerekek arcát szándékosan kitakarta a lap.

A 76 esztendõs Oscar-díjas filmest tavaly szeptemberben tartóztatták le Zürichben nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, mert Polanski három évtizeddel ezelõtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elõl, amely liliomtiprásért akarta felelõsségre vonni. A rendezõre a harminc évvel ezelõtt elkövetett bûncselekmény miatt két év börtön várhat egy kaliforniai fegyintézetben. Polanski annak idején egy 13 éves lányt kábított el és rontott meg, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte. A rendezõ két hónapot töltött egy zürichi börtönben, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi õrizetbe kerülhetett.