2024.04.24. - György

Obamáról szóló musicalt mutatnak be Németországban

Obamáról szóló musicalt mutatnak be Németországban
Barack Obama amerikai elnökrõl készült musicalt mutatnak be a hét végén Németországban Remény - Obama zenei története címmel.

A darabban az amerikai elnök szerelmes dalt énekel feleségének, Michelle-nek, és duózik Hillary Clintonnal. A színpadon megszemélyesítik a nagy riválisokat, a republikánus John McCaint és Sarah Palint is. Összesen harminc énekes, színész és táncos játszik majd a frankfurti Jahrhunderthalle koncertteremben pénteken debütáló, angol és német nyelvû musicalben, amelynek szövege több idézetet is tartalmaz Obama kampánybeszédeibõl.
A darab igen sikeresnek ígérkezik Németországban, hiszen egy évvel az Egyesült Államok elsõ fekete elnökének megválasztása után még mindig tart az "Obamánia" a németek körében. A szervezõk közlése szerint egyelõre csak a frankfurti premierre lehet jegyet kapni, a további németországi elõadásokat még tervezik.

"Még a kampány alatt jött az ötlet, hogy musicalt írjak ... Elképesztõ idõszak volt, az akkori hangulat nagyon beindította a fantáziámat ... Mindenki egy jobb életben reménykedett, és erõs kollektív érzelmek alakultak ki" - idézi Randall Hitchins amerikai zeneszerzõt a szervezõk által kiadott sajtóközlemény.

Hitchins eredetileg csak egy dalt akart írni, amelynek címe az Obama-kampány jelmondata, Yes we can (Igen, meg tudjuk tenni) lett volna, gyorsan ráeszmélt azonban, hogy sokkal nagyobb lehetõség rejlik a témában. Összeállt Roberto Emmanuele olasz-német producerrel, és közösen megalkották a több zenei stílust - pop, soul, gospel, hip hop, rock - elegyítõ musicalt.

A darab Barack Obama szülõvárosában, Chicagóban játszódik, és egy közös lakásban élõ társaság szemszögébõl próbálja bemutatni, hogyan adott reményt sok amerikainak Obama színre lépése. "A történet húsz évvel ezelõtt kezdõdik, amikor a késõbbi elnök még közösségszervezõként dolgozott Chicagóban, és egészen a 2008-as választási kampányig tart" - mondta el az Obamát alakító Jimmie Wilson.