2024.03.29. - Auguszta

Balázs Pali Torontóban lépett fel

Balázs Pali Torontóban lépett fel
Különös izgalommal készült Balázs Pali élete elsõ tengerentúli fellépésére. A magyar énekest pályafutása során ugyan többször hívták már Kanadába és az Egyesült Államokba koncertezni, de repüléstõl való félelme miatt mindig nemet mondott ezekre a felkérésekre.

A többszörös aranylemezes elõadó tavaly nyáron eldöntötte: megpróbál úrrá lenni félelmén, és elvállal egy tengerentúli koncertet. Torontóba hívták, hogy kinti magyaroknak tegye emlékezetesebbé az év utolsó napját.
Karácsony után indult útnak, s bár az óceánt átszelõ repülés szerencsés landolással ért véget, Palinak nem sikerült teljesen megnyugodnia. Azt mondja, ugyan sokkal rosszabbra számított, de a hatalmas gép látványa és a személyzet profizmusa valamennyire megnyugtatta. Szenvedéseit pedig bõven kárpótolta az, amit a kanadai nagyvárosban látott.

- Nem turistaként mentem elsõsorban, de volt alkalmam egy rövid városnézésre. Hamar kiderült, hogy Torontó egy igazán nagy és különleges világváros; a földrész minden kontinensérõl odatelepült több mint 6 millió lakosával együtt – dicsérte Pali koncertjének helyszínét.

Az énekes azt mondja, igazán megható volt az, amit kint tapasztalt: fellépésére nemcsak anyaországbeliek voltak kíváncsiak, hanem sok Kanadába települt erdélyi, felvidéki és vajdasági magyar is elment.

- Talán az utóbbi 5-6 évben soha nem készültem ennyire egyetlen egy koncertemre sem, mint erre. Szerettem volna emlékezetesen lezárni a 2009-es esztendõt és egyben méltóképpen képviselni Magyarországot Kanadában. Úgy érzem sikerült – tette hozzá Balázs Pali.

A torontói koncerten egy nemzetközi zenekar kísérte a magyar énekest. Ezt elõre Pali sem tudta, a fellépés elõtti egyetlen próbán derült ki, hogy a csapat vezetõjén, Vaski Gáboron kívül senki nem beszéli a nyelvet. A profi zenészekbõl álló csapat tagjai korábban Belgiumból, Litvániából és Svájcból települtek át Kanadába. A muzsikusok tudását az is jelzi, hogy mindössze a koncert elõtt pár héttel kapták meg a mûsorban szereplõ dalokat, így nem sok idõ maradt a felkészülésre. Ennek ellenére a koncert hiba nélkül ment le, amiért az összegyûlt magyarok is hálásak voltak.

- Megpróbáltam összesûríteni másfél órába a legnépszerûbb dalaimat, hogy mindenki hallja kedvencét az est folyamán. Nem volt könnyû dolgom, - a túlkínálat miatt - de a nézõtéri reakciókból ítélve sikerült. A mûsor végén a közönség felállva, vastapssal követelte a ráadásdalt, amit én nagy örömmel és meghatódottan teljesítettem – mondta az énekes.

Arról, hogy lesz –e folytatása a tengeren túli fellépésnek egyelõre nem tudni. Pali repüléssel való megbarátkozása még várat ugyan magára, de a torontói mûsor szervezõje (aki egyben a Palit kísérõ együttes vezetõje is) a repülõtéri búcsúzásnál felhívta arra az énekes figyelmét, telefonját nappal ne kapcsolja ki több órára, mert lehet, hogy csörögni fog.